Kreativa bakverk från Bake my day

Nyligen kom boken från Mattias Kristiansson som driver Bake my day ut. Boken heter rätt och slätt som bloggen och är precis som pressmaterialet säger en kreativ, lekfull och experimentsfull bakbok. 

Mattias driver förutom ovan nämnd blogg även Vegoriket vilket ingav mig hopp om att den här boken skulle innehålla en del vegetariska recept. Det gör den tyvärr inte. Inget som är utlovat heller men då många verkar tro att man måste ha en massa animalier för att baka gott och fint hade jag hoppats att Mattias som verkligen bevisat att så inte är fallet skulle visa det i den här boken. 

Recepten i sig är egentligen inte så uppseendeväckande, rätt så traditionella, men vad som dock är det är utformningen. Det är verkligen kreativt och det bjuds på experimenterande som man inte får i vanliga fall. För den som har dålig fantasi är det toppen. Men för den som känner att man alltid misslyckas när man försöker göra något extra fint kan det onekligen framkalla viss ångest. Men Mattias hävdar i förorden att ”alla kan” (nåja) och att det viktiga är att våga, och att våga misslyckas. Jo, det kanske är så, låt oss testa lite mer. 

Och allt är inte supersvårt, men rätt så pyssligt, som mini-pepparkakshus, klubbor och fjärilar, men för övrigt så är de när man går närmare och börjar baka inte så mycket svårare än annat. Själva bakningen alltså. Det är pyntningen, färgsättningen mm som är lite mer utmanande och det är också det som är behållningen med den här boken. Så det som krävs är snarare övning. För detta kan ju ingen bok göra åt en men för att förenkla så följer det med mallar som hjälp för att kunna göra cabaretben, kors, fiskar mm. 

Enklare recept som ändå är väldigt trevliga saker som förgyller lite extra är t.ex. varm choklad med flytande hjärtan, Pride-glasstrutar och även tårtor. Och varför inte göra ätbart fat av choklad, inte svårare än att till och med jag klarar av det. 

Rolig bok med lite annorlunda bakinspiration. Fantastiskt fina saker, man blir galen av önskan att kunna baka allt detta. Nu väntar vi med spänning på uppföljaren Mattias, och då med vegetariska recept! 

 

2 kommentarer på “Kreativa bakverk från Bake my day

  1. Har hört att han ska skriva en tidning nästa år, som handlar om vegomat??!!

Lämna ett svar

%d