Fram för plant power

Alpro har dragit igång en kampanj för att man ska börja använda fler växtbaserade produkter i sin matlagning. Många vill äta mer hälsosamt och även klimatvänligt och trevligt nog så hänger dessa två oftast ihop tämligen väl. Och med anledning av detta initierar alltså Alpro att man ska utmana sin vana och byta ut animaliska produkterna mot vegetabiliska, ”plant power twist”. Att bara byta en vara med en annan likvärdig, men som alltså har en mycket mindre miljöpåverkan och som bonus är snällare mot hälsa och djur. 

Jag försöker ofta påtala hur stort det vegetabiliska utbudet är, hur lätt det är att byta till det. I synnerhet laktovegetarianer frågar ofta om hjälp att ta steget att sluta med mjölkprodukter. Allt finns ju som vegetabiliska alternativ! Vispgrädde, matlagningsgrädde, yoghurt etc. Så istället för att klampa fram till kyldisken och rycka åt dig en vispgrädde från kon, skippa den omvägen och ta en vegetabilisk. Min favorit är just Alpros Airy Creamy. Både att ha vispad till olika bakverk el dyl, men även som ingrediens i rakning  glass och för att inte tala om till kladdkakan! 

De recept jag brukar tipsa om är enkla vardagsrecept, ofta traditionella sådana som spaghetti och färssås eller en soppa, och där bara ta sojafärs istället för en gjord på djur, och grädden helt enkelt en visp- eller matlagningsgrädde från växtriket. Skillnaden? I stort sett ingen märkbar alls för dig men desto större för klimat och djur. 

På Alpros hemsida så har de en väldigt fin och enkel grafik med några enkla punkter som belyser hur animalisk vs vegetabilisk kost påverkar klimatet. Som den här bilden, kan väl inte bli så mycket tydligare än så? Tar bara någon minut att läsa igenom resten också och det får dig kanske att än mer inse vikten av att tänka på vilka ingredienser du har i maten. 

Så gör denna enkla lilla förändring i din matlagning; ta havremjölk istället för ko till pannkakssmeten, sojamjölk till gröten, mandeldryck i bullarna, växtbaserad yoghurt till soppan, såsen eller fukost, rismjölk i smoothien… Så många saker som vi traditionellt tror att man ska ha produkter från kon när det inte behövs. Sluta ta den omvägen! 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: