Byt till eko! Byt till veg!

Naturskyddsföreningen jobbar hårt för att få oss alla att förstå att vi ska välja ekologiska alternativ när vi handlar. De har massor av bra information på sin hemsida och jag läste nyligen igenom deras sida som handlar om jordbruket och skillnaderna gällande kravmärkt kött vs icke. 

Om man köper animalisk mat så är det helt självklart att man ska köpa eko, på infosidan ”Krav-djuren får böka, beta och sprätta” kan man läsa om de något bättre villkor de djuren har. Vanligen får inte grisar komma utomhus utan är instängda men en eko-grisar får böka i strö och gå utomhus – på betongplatta. Läsningen fortsätter så, det är mindre dåligt för ett eko-djur, men långt ifrån bra. Detta tillsammans med miljöpåverkan denna industri har hoppas jag att Naturskyddsföreningen börjar gå ut hårdare med kravet på att helt välja bort istället för att ”bara” välja eko. 

Vad som är riktigt intressant och som tål att påpekas igen då en del köttätare hävdar att det är vegetarianerna som förstör regnskogen genom att äta sojabaserade produkter, är att man här påpekar hur djurindustrin utarmar Amazonas. Den lilla mängd soja människan äter i form av sojaprodukter är i sammanhanget försvinnande liten. Om vi åt all den soja som odlades så skulle detta räcka för att mätta större delen av jordens befolkning vad det någon som räknade ut för en tid sedan. Jag kan inte gå i god för de siffrorna men det är nog inte långt ifrån sanningen i alla fall. 
Naturskyddsföreningen bekräftar att en av de största orsakerna till att Amazonas huggs ner är odling av sojan. Soja som sedan inte alls äts av vegetarianer utan i andra ledet av köttätare då det går till att bli djurfoder. Så, en gång för alla: människan skövlar naturen för att odla mat som vi inte äter utan ger till djur som far illa, som därefter äts upp. Och förutom skövlingen förstörs miljön än mer pga alla de utsläpp industrin orsakar. Vilken människa med sunt förnuft kan försvara detta? 

Byt till eko! Byt till veg!

 

En kommentar på “Byt till eko! Byt till veg!

  1. Pingback: Ekoutmaning | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: