Är Arla grönt? Eller Svenskt?

Ett glas med mjölk

I en krönika nyligen så ifrågasatte Lars Wallin, Dagens handel, hur svenskt Arla är. Med produktion lite varstans, inte nödvändigtvis i Sverige och med ett otal ägare. ”Arla ägs av bönderna” säger de nämligen men de är över 12 000 och långt ifrån alla är svenska. 

Det är märkligt och fascinerande hur stor inverkan ett företags reklam kan ha på människor, i synnerhet när reklam sätts in i tidig ålder. Säg den 70-talist som inte fick se stora affischer i skolmatsalen att mjölk ger starka ben och ständigt blev itutade att man ”måste dricka mjölk!”. Vad hände om en inte gör det? Massor av dåligt, du växte inte, fick svaga ben, benskörhet och gick miste om alla viktiga vitaminer. Mjölk framfördes som en slags drog som ger dig precis allt du nånsin behöver, rakt in i små barns hjärta och hjärnor.

Så att en nu ser detta företag som ett svenskt och grönt företag är kanske inte så märkligt. Vad som dock är det, eller snarare sorgligt, är att folk inte tänker längre än så. Industrin som ligger bakom mjölkproduktion, men Arla i spetsen, är allt annat än idyllisk och få torde numer vara ovetande inför det omfattande lidande djuren utsätts för tillsammans med vetskapen om vilken enorm miljöbov detta är.

Det här stycket av Wallin tycker jag belyser en del av det:

”Svenskheten hos Arla är på det stora hela bara en liten del. Arlas varumärke, uppfattningen både hos Arla och hos svenska folket, har för länge sedan passerat sitt bäst-före-datum. Kanske lever detta kvar för att vi (svenska folket) fortfarande vill tro på nära-gårds-romantiken med kossan Rosa som står i sitt bås och ger mjölk, som sedan körs en bit bort längs landsvägen för att bli allehanda mejeriprodukter i det lokala mejeriet. Vi gillar fortfarande att Astrid Lindgren blev arg när korna inte fick gå ut. Arla kan idag inte ens stava till närproducerat. Hur går det med ekologin?”

Så snälla, sluta gå på denna förljugenhet om att det är naturens egen vara när det handlar om mjölk. Det är det inte. Det är kalvens. Miljöpåverkan är omfattande och djuren far väldigt illa. Oavsett om Arla är svenskt eller inte. Dra ner på denna konsumtion! Att byta till havremjölk i pannkakan, sojamjölk i bullarna eller vegetabilisk yoghurt, grädde eller liknande i matlagning är inget som är sämre för smaken men oerhört mycket bättre för djur, hälsa och miljö.

Exempel på snällare grädde till matlagningen. På havre istället för att ta omvägen via kon. En måste inte bli vegan över dagen, men alla kan byta ut många produkter i sin vardag som inte är så miljöförkastliga som de från komjölksproduktionen. Även ”små” saker gör skillnad!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: