Är man miljöbov om man äter sojaprodukter?

Läste precis en intressant artikelJordens Vänner. Här tar man upp många av de sorgliga fakta som omgärdar köttindustrin. Fakta som många inte känner till och som till och med orsakar skuldbeläggning av vegetariska sojaprodukter. Detta tillsammans med en fråga på mitt tidigare inlägg angående ev köttskatt gör att jag tänkte tipsa om den och nämna lite om detta med sojaprodukter. För nej, man orsakar inte skövling av regnskog bara för att man äter en sojakorv. 

Det som jag ofta påpekar som är värt att komma ihåg är den enorma påverkan som köttindustrin har genom sin resursslukande framfart. Boskapssektorn är en av de största konsumenterna av mark och ätbara grödor med mer än 40 % av den årliga produktionen som används som djurfoder. För att producera ett kilo nötkött krävs 15 500 liter vatten. Detta är samma mängd som krävs för att producera 12 kilo vete eller 118 kilo morötter. För en hamburgare krävs mer än 3,5 kvadratmeter mark.

Förutom tortyren av djuren innebär den här industrin att stora andelar av de råvaror som importeras från södra halvklotet är djurfoder. Efter Kina är Europa största importör av soja och denna går nästan uteslutande till de djur som man föder upp för att bli föda till människor. Detta ökar hela tiden och nu är det så illa att nästan en tredjedel av världens land används för att odla djurfoder. Är det inte skrämmande?

Så ni som eventuellt känner dåligt samvete för att ni bytt ut kött mot en vegetarisk sojaprodukt kan sluta med det. Sojan har fått dåligt rykte av somliga pga att det är sojaodlingar som orsakar skövling av regnskog. Men den mängd soja vi människor äter är alltså inte orsaken till denna enorma odling. Så känn instället glädje över att du tack vare detta byte inte bidrar till djurplågeri och försämrad miljö.

The Sustainable Food Communication kommer att lanseras av Europeiska kommissionen under våren. Låt oss hoppas att där kommer att behandlas frågor kring kost som nämns i artikeln: ”den grundläggande rätten till näringsrik kost baserad på säsongsbetonade och lokala livsmedel, som odlas på ett hållbart sätt, respekterar den kulturella mångfalden och innefattar ett mindre dagligt intag av kött av god kvalité”.

Så vad vi har är egentligen inte ett problem där vi behöver finna svaret på hur vi ska kunna mätta den växande befolkningen. Idag produceras mat nog för att mätta alla, problemet är att maten används för att föda djur som ska bli kött istället för att mätta människor. Samtidigt som den produktionen förstör miljön…

En kommentar på “Är man miljöbov om man äter sojaprodukter?

  1. Pingback: Hållbar sojaproduktion | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: