Vaniljkakor, en sån god liten klassiker, här med lite choklad som pricken över i.
Ingredienser, ca 40 st
5 dl vetemjöl
1 dl socker
2,5 tsk vaniljsocker
175 g smör/margarin
100 g choklad
2 msk grädde
kakao
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och margarin. Kör i matberedare eller finfördela med fingrarna och knåda ihop till en smidig deg. Lägg i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C. Ta fram degen ur kylen och dela degen i två delar. Forma den till en jämn boll och rulla ut den lite grann till en tjock korv. Skiva dem i tunna skivor, ca 5 mm tjocka och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Stansa ut ett hjärta (eller annan form om du föredrar det!) med hjälp av ett kakmått eller skär ut med kniv.
Grädda kakorna i 10 – 12 minuter mitt i ugnen. Om formen på utstansningen blivit ojämn vid gräddningen kan du passa på att korrigera det direkt innan de kallnar. Låt dem sedan svalna på ett galler.
Värm grädden i en kastrull. Bryt ner chokladen och låt smälta tillsammans med grädden. Rör i chokladsmeten så att den blandar sig ordentligt. Lägg tillbaka kakorna på bakplåtspappret. Häll sedan ner choklad i de utstansade hjärtana i kakorna. Lägg in i kylen för att stelna.
Pudra gärna över kakao innan du avnjuter kakorna.
Använd gärna mjölkfria ingredienser när du bakar för miljö och ev allergikers skull. Många av dem finns även som ekologiska och fairtrademärkta.