Ett sockerfritt liv

Går det att ha ett sockerfritt liv? Det gör det nog, men det är inte särskilt enkelt. Och jag är inte helt säker på att jag vill anstränga mig till det yttersta för att få det heller. Däremot kan det absolut vara av vikt att tänka på hur mycket tillsatt socker man får i sig, vad det är för något man stoppar i sig egentligen.

Jag kan erkänna att jag har varit sockerberoende. Eller har jag verkligen varit det? Var jag beroende av själva sockret eller det mysiga jag upplevde med att fika? Att vara föräldraledig och gilla att baka har onekligen sina sidor och det blev fika på förmiddagen, efter lunch, på eftermiddagen, efter middagen och så oftast något innan jag gick och la mig. När jag sedan började jobba och inte hade denna möjlighet kände jag att det var bra att komma ifrån, för helt sunt är det förstås inte att konsumera så mycket socker. Men jag såg oftast till att ha något efter lunchen och väl hemma på kvällen blev det förstås något. Men vad i låg beroendet som sagt?

I boken 50 genvägar till ett sockerfritt liv av Fredrik Paulún får man en rejäl guidning genom sockrets enorma värld. Ett hum om olika sockerarter och hur det fungerar i kroppen har många men boken erbjuder en fördjupad kunskap om dess arter, källor och följder. 

Visst känner väl de flesta till att benämningar i innehållsförteckningen som sockerarter, matros eller dextros såklart är en form av socker, men vad är det egentligen? Och vad har de för inverkan på hälsan och vad är skillnaden jämfört med ”vanligt” socker? I grund och botten är allt processat socker sämre än naturligt socker från frukt. Att dra ner på socker genom att utesluta eller minska på sin konsumtion av godis och läsk är enkelt och självklart men sen då? Det finns väldigt mycket socker runt omkring oss som inte alla tänker på. Stora sockergömmor är t.ex. müsli, yoghurt och färdiga soppor mm. Dessa källor är dessutom vanliga till frukost och självfallet är det inte bra att börja dagen med att få i sig i stort sett hela dagens rekommenderade maxkonsumtion redan då. Man är snabbt uppe i WHOs nya rekommendationer men Livsmedelsverket kommer inte att följa deras lägre förslag som är att max fem procent av vårt energiintag ska komma från socker, vilket motsvarar mellan fem och sju teskedar om dagen för en vuxen person. 

Jag tycker det är bäst att använda sitt sunda förnuft här men vill man ha mer djupgående förståelse för hur sockret påverkar hälsa och kropp är det en bra bok som grundligt går igenom vilka följder olika sockerarter orsakar. Diabetes, cancer och fettlever är några sjukdomar som nämns och det finns en rad olika negativa hälsopåföljder som man presenteras för på vägen. Övervikt är väl den mest uppenbara, och den som flest bryr sig om i sammanhanget. Att varna någon för högt blodryck är inte lika effektivt som någon som däremot inser att byxorna inte längre är så lätta att knäppa. Då är det vikten man bryr sig om. Rent socker tillför många kalorier men ingen näring medan frukt som också är sött däremot består av mycket vatten gör att man kan äta stora mängder innan energiintaget blir för högt. 

Förutom dessa lite nedslående fakta om den negativa inverkan sockret har så är dessa genvägar författaren pratar om tips på hur du kan göra – förutom att alltså utesluta och/eller ersätta med naturligt socker – för att dämpa ditt sug efter mer sött. Många av dessa genvägar är påminnelser om vilka produkter som är stora sockerfällor, som redan nämnda typiska frukostprodukter men även lightprodukter, färdigmat och vitt fabriksbakat bröd. Men man får även en genomgång av kryddor och nötter som är bra att äta som hjäper kroppen att dämpa suget så att man helt enkelt slipper tråna efter kakan till kaffet. Enkla, självklara saker som att dricka vatten eller ta en promenad nämns också. 

Genväg nummer 31 som handlar om nötter och frön som balanserar blodsockret tycker jag är mest läsvärt ur aspekten att man där i sin gedigna genomgång av dess innehåll samtidigt får veta mycket om näringssammansättningen. Nötter är rika på många vitaminer och nyttiga fetter och därmed bra i kosten, i synnerhet för vegetarianer. När man här läser hur dessa även hjälper insulinet i kroppen och minskar blodsockret blir de ännu större favoriter. Valnötter har högt omega-3, förbättrar blodkärlens funktion och minskar insulinhalten i blodet. 

Boken ger en bra inblick i de medicinska följderna av sockerkonsumtion, hur diabetes och andra sjukdomar förbättras respektive förvärras av sockerintag. Många livsmedel gås igenom där man får veta mer om hur dessa kan påverka. Vill man grotta ner sig i detta och ha mer detaljerad kunskap om sockrets påverkan är det en mycket läsvärd bok. Vill man ”bara” minska sitt sockerintag tycker jag att man rycker upp sig och följer livsmedelsverkets råd och plockar fram vad man fick lära sig redan i grundskolan och ser till att minska på självklara sockerbomber, dricka vatten och motionera. Motionen gör ju att du förbränner mer men även den trevliga följden att ditt sockersug minskar. Två bra saker på en gång. 

Lämna ett svar

%d