För klimatet i valet

Nu är det valår och det ska onekligen bli intressant att se vad som läggs för argument och åtgärdsförslag från de olika partierna för vårt klimat. Som en hjälp på traven för oss väljare för att agera för miljöns skull har WWF tagit fram kampanjen ”Kom igen riksdagen”. Detta för att tillsammans sätta press på politikerna i klimatfrågan.

Klimatet kan onekligen inte bara vänta, det är hög tid att man tar tag i detta ordentligt och i kampanjen lyfter man fram fyra stycken klimatvärstingar; Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen. Fyra bra och viktiga saker där man i ärlighetens namn måste säga att det även är upp till oss medborgare att själva dra vårt strå till stacken.

Det är viktigt att politikerna tar tag i frågorna för att det ska ge stor och långsiktig effekt via skatter, energifrågor osv. Men tänk även på ditt eget sätt att agera. Ta inte bilen i onödan, samåk, tänk på hur du konsumerar el och var elsmärt. Läs gärna WWFs tips för hur du gör din bostad mer klimatsmart.

Klimatvärsting biffen

Biffen så, en miljöbov av stora mått. Som WWF påpekar så behöver vi halvera vår köttkonsumtion och de ber politikerna att underlätta för oss här genom hälsosamma, goda, prisvärda och klimatsmarta alternativ. Konsumtionen av animaliska produkter står för en femtedel av de globala växthusgaserna enligt jordbruksverket och detta tillsammans med negativ hälsopåverkan och djurplågeri torde ju utgöra tillräckliga argument för folk att dra ner på detta kan man tycka. Låt oss se till att detta valår är det år som vi alla inser det!

Även börsen har en stor inverkan, något man kanske inte reflekterar så mycket över förutom det man har sig närmast, sin egen konsumtion. Den är absolut viktig, konsumera så litet och så klimatsmart som möjligt. Men utöver detta behövs även klimatsmarta investeringar och grönt pensionssparande. Sätt press och ställ frågor till de som förvaltar dina pengar så att vi snabbare når en förändring. Här finns mer info och tips att ta del av.

WWF har formulerat konkreta tips och frågor som man kan skicka till Sveriges beslutsfattare utifrån nämna klimatvärstingar. Klicka här för att skapa brevet, som du givetvis kan anpassa och fylla på med egna synpunkter och förslag.

2 kommentarer på “För klimatet i valet

  1. Pingback: Earth Hour – Världens största klimatmanifestation | Vego Eco

  2. Pingback: Earth Hour 25 mars – fem tips för klimatet | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: