Holy Sweet – dignande fikabord

Christina Kokkalis och Linda Nielsen Wemeling som tillsammans bildar den fina konditorduon Holy Sweet har nu kommit ut med sin bok Holy Sweet – Dessertdrottningarnas hemligheter. En ren orgie i pasteller och bakverk som är lika mycket en fröjd att bara sitta och titta i som att få ta del av deras recept. Boken är full med tips så tanken är förstås att man ska kunna duka upp lika härliga bord själv även om vi alla givetvis har olika och ofta långt mer begränsade resurser.

Duon är specialiserade på att baka till speciella tillfällen som bröllop, kalas, dop och ”storslagna premiärer och fester”. Bakverk, garnering och rekvisita är genomtänkt och färger och former går hand i hand för att vara så lockande, inspirerande och aptitliga som möjligt. Inledningsvis får vi en liten genomgång om deras grunder för bakningen, hur de helst vill utesluta konstgjorda ämnen och arbetar med naturliga ingredienser. Detsamma gäller för pynt som företrädelsevis är blommor.

Kokkalis, C - Holy Sweet - 13054759

Nio stycken tårtbottnar inleder recepten och sedan grundrecept på två olika fyllningar; cream cheese-frosting och marängsmörkräm. Sedan smaksätts dessa på olika sätt, smidigt och enkelt. Det enda jag kan sakna här är mer info om smaksättningar som endast radas upp i form av tips på olika sylter och ganacher. Ganache finns det recept på men inte sylterna och här skulle jag önska att man kom med lite mer info för bästa resultat. Alla blir onekligen inte lika bra och att bara ta en sylt som den är blir i regel klumpigt och bara mixa bär kan göra det grynigt. Men deras fyllningar är givetvis perfekt släta och krämiga vilket man självfallet vill ha.

Dessa grundrecept utgör basen för tårtor och cupcakes och kan kombineras i det oändliga, utöver detta så bjuds det på kakklubbor och kakor. Genomgående för allt detta är att framför allt färgerna på bakverken och garneringen ska matcha och passa fint ihop. Förslag på en godisbar med färgtemat man valt, blommor och tips på enkla sätt att göra dekorationer gör det här till mycket mer än bara en bakbok. En inblick i vad de gjort till titeln på boken: ”dessertdrottningarnas hemligheter”. 

Det är verkligen en fin bok! Lämpar sig för att bara sitta och njuta av bilder och drömma sig bort mot kalaset som man själv har för avsikt att ha. Dock med självinsikten om att man inte kommer att kunna efterlikna det man ser i boken men några tips kanske kan anammas och därmed höja sitt fika bord något snäpp.

Recepten är genomgående rätt så enkla, det är snarast i garnering och utformning som svårigheten finns. Och där finns inga andra genvägar än övning vilket författarna påpekar. Mycket tid och träning krävs förstås för att lära sig bakverk på den här nivån, något inte alla har men då är det ju skönt att veta att det finns proffs att anlita även om just dessa två drottningar inte tar beställningar nu enligt deras hemsida som annars ska bjuda på kompletterande info enligt bokens pressida.

För den som vill ha vegetariska bakverk så är det skralt med det i boken, det mesta innehåller ägg och här får man då testa sig fram med äggfria alternativ och det kan förstås krävas några tester. Eller så får man helt enkelt använda sitt gamla vanliga recept på tårtbotten och smaksätta med deras tips. Garneringarna är dock enkla att bara byta ut till mjölkfria diton. Glädjande i detta sammanhang är att deras glassrecept är äggfritt så dessa ljuvliga glassbakelser är vegan om man väljer choklad av bra kvalité och växtbaserad grädde. 

Holy Sweet är en perfekt bok för den som gillar att pynta och vill ha mycket på fikabordet. Jag har ofta fått höra att jag dukar upp på tok för mycket men nu har jag fått bekräftat att så är inte fallet. Dock har jag lång väg kvar på garneringsfronten, det kommer nog bli många stunder i soffan med denna bok för att insupa känslan av den perfekta bjudningen. Det är då man så innerligt önskar att man hade en prunkande trädgård att duka i, det är där det gör sig – inte i ett trångt överfullt kök…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: