Påskrulltårta med citron

En skiva gul rulltårta, stående på gult fat med en klick grädde spritsad ovanpå

Gult hör ju påsken till och att göra gamla vanliga recept i gult är ett sätt att ge lite mer påskkänsla till det hela. Här är en variant på rulltårta med inslag av påskgult.

Ingredienser:
2,5 dl mjölk
2 tsk vinäger
gul färg
1,5 dl socker
1 dl olja
2 msk NoEgg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
rivet skal av en citron
strösocker
1 sats lemoncurd (ca 1,5 dl)
Ev grädde till servering

Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjölk, vinäger och färg till den nyans du önskar på tårtan. Vispa ihop socker, olja och NoEgg. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och citronskal. Blanda ner detta i sockersmeten och tillsätt mjölkblandningen, vispa till en slät smet. Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 8 – 10 minuter.

Ta ut kakan och strö över socker. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd kakan med hjälp av en bricka eller plåt och dra bort bakplåtspappret från gräddningen. Bred ut lemoncurd över kakan och rulla försiktigt ihop tårtan.
Låt kakan svalna och gärna ligga i kyl ett tag för att kunna skära fina skivor av rulltårtan. Servera med vispad grädde för bakelser.

Grunden till receptet på rulltårtan är från den fenomenala bakboksförfattaren Karolina Tegelaar som ger ut allergianpassade böcker via Kakboken. Recept på just rulltårtor finns i boken Svenska Klassiker.

För en allergivänlig tårta, tänk på att använda växtmjölk och vegetabiliskt smör i din lemoncurd.

2 kommentarer på “Påskrulltårta med citron

  1. Pingback: Glad Påsk utan ägg | Vego Eco

  2. Pingback: Vegetarisk påskmat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: