Köp inte skräp

Sysav har en kampanj nu som heter Köp inte skräp. Kan ju tyckas tämligen självklart men vad man vill uppmärksamma konsumenter på är hur mycket som slängs, hur vi fortsätter att köpa, slänga och slita på jordens resurser. Fortsätter det i samma takt som nu kommer det globala avfallet att ha ökat med 72 procent år 2025. 

Det här ställer krav på oss att minska avfallet och att alla är med och gör det genom att laga gamla saker, köpa begagnat och undvika onödiga inköp. Självklart eller hur?! 

På kampanjsidan kan man läsa mer om tips för att t.ex. minska matavfallet, bl.a.  genom att göra matlådor och inte stirra nitiskt på ett datum utan att avgöra själv med hjälp av lukt och smak. Konkreta matlagningstips för att vara smart med maten finns i boken Laga smart med Jamie om man vill ta det ett steg till. 


Man kan även göra ett test för att få fram sin personliga historia om sitt avfall där det räknas fram hur mycket avfall man orsakar. Min historia säger att jag har ägt 7 mobiltelefoner vilket nog är rätt så överensstämmande. Tillverkningen skapar 75 kg avfall per telefon. Det hävdas att jag köper 15 kg textilier per år och slänger 8 kg av dem vilket är långt ifrån sanningen men jag tycker det är läskigt att somliga å andra sidan köper långt mer. Och för mig är det fullständigt obegripligt att man slänger kläder! Återvinn, ge bort, släng inte! Själv är jag usel på att handla kläder, bra ur miljöhänseende men mindre smickrande på jobbet där man kan tänkas förväntas komma i ett helt och snyggt skick…

Det finns onekligen en hel del man kan göra utan att för den sakens skull behöva göra så stora uppoffringar, något många verkar ha svårt för. Man vill fortsätta att leva som tidigare men det håller inte. Gör detta lilla test för små idéer om enkel förändring till det bättre. Alla kan bidra!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: