Good Mood Food

Ulrika Hoffer har kommit ut med en ny bok, Good Mood Food. Hon är kostrådigvare, journalist och författare som förra året gav ut boken Smarta Sötsaker. Nu har alltså en uppföljare kommit där man fokuserar på mat som sätter hjärna och humör i fokus.

Boken fokuserar på kost som givetvis ska förse oss med den näring och energi vi behöver och detta med din hälsa i fokus. Men inte med perspektivet kropp och vikt utan att man ska hålla sig pigg och glad. Kan låta lite präktigt men att vara pigg är onekligen en väldig humörpepp och genom att äta på ett sådant sätt kommer i regel en sund vikt på köpet. Att äta så att man mår bra påverkar både fysiskt och psykiskt.

Boken inleds med en faktadel om olika näringsämnen, i vilka ingredienser du hittar dem och vilken inverkan de har på vår kropp. Vid många av dem påpekas särskilt behovet av att vara noga med t.ex. järn, omega, D och B12 för vegetarianer. Detta är en klassiker, B12 bör man ta tillskott på om man äter vegetariskt men D-vitamin är något de flesta behöver på vinterhalvåret på våra breddgrader.

Recepten i boken är uppdelade efter Ulrikas tallriksmodeell gröna kolhydrater, grova kolhydrater, protein och fett. De gröna ska stå för ca hälften, en liten del fett och resterande delas mellan grova kolhydrater och protein. Samtliga recept är utan socker, gluten och mjölk. En del innehåller dock ägg och många honung så det är inte någon vegetarisk bok att tala om men väldigt lätt att bara utesluta dessa ingredienser. Vad som dock är lite av en besvikelse är proteindelen. Den innehåller 24 stycken recept och endast ett är vegetariskt. Nu utger sig boken inte för att vara vegetarisk men när man utgår från hälsa borde man ha fler vegetariska alternativ.

De övriga delarna är dock närapå vegetariska sånär som på honungen som alltså är lätt att byta ut. Det är en blandning av sallader, bönröror och rotsaker. Tämligen lättlagade och goda smakkombinationer, tyvärr salladsanrättningar som jag har väldigt svårt att få i mina barn.

Boken innehåller även tips på frukostar och sötsaker där de ska ha en positiv inverkan på humöret och som ska kunna ätas med gott samvete. Råa bollar, mufifns, mandlar och chips. Finns massor av gott med en chokladkaka med tofufrosting som pricken över i.

Hälsa, sockarfria recept Good Mood Food

Good Mood Food ger en bra genomgång och tips över viktiga näringsämnen och massa smårätter man kan kombinera. Lite mer av en buffé av rätter snarare än rena middagstips. Välj och plocka det som passar, dessvärre väldigt lite om du har barn som systematiskt väljer bort den typen av sallader som det är här. Men personligen gillar jag dem. Traditionella råvaror men som får lite nya kombinationer som sötpotatis med jordgubbar eller en sallad med fänkål, hallon och lakrits.

Hälsotemat är givetvis bra och nya recept på fika utan rent socker är välkommet. Hade det varit mer vegetariskt i den hade det varit en fullpoängare, nu faller tyvärr möjligheten att sätta samman en mängd middagar med dessa recept enligt Ulrikas tallriksmodell som utgångspunkt.

En kommentar på “Good Mood Food

  1. Intressant!

    Kan tipsa om något som VERKLIGEN gör saker för humöret(jag har själv tagit mig ur ångest med detta) och det är att börja mata sina tarmbakterier! Enklast är att börja äta potatismjöl, en 3-4 msk/dag som man långsamt trappar upp. Slutprodukten av detta är en ökad serontoninproduktion. Har mkt mkt mer info men det blir för långt för ett kommentarsfält 🙂

    Tack för trevlig och informativ blogg!

Lämna ett svar

%d