Antibiotikaresistens

En sprita vid medicinbehållare

Resistenta bakterier är en skrämmande sak. Att stå inför hotet att inte ha antibiotika som medicinsk räddning är väl inte något man önskar sig. Tanken på att ens nära och kära ska dö på grund av att det inte finns medicin längre är en så fasansfull tanke att man inte vågar tänka den hela vägen.

Därför är det av hösta vikt att användningen sker i en begränsad omfattning och vad man kunnat läsa så har användningen gått ner. Man hör alltfler som förstår vikten av att inte gå till läkaren och kräva en kur för minsta lilla åkomma. Men det gäller oss människor. Det är långt ifrån vad som pågår inom djurindustrin.

DN tog i går upp detta problem. Det är nämligen så mycket som två tredjedelar av världens antibiotikakonsumtion som används för att vi ska få billigt kött. Vidrig fakta, i synnerhet som det inte är några små mängder det handlar om; 300–500 tusen ton antibiotika används varje år. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, beskriver det som ett övergrepp på medicinens framsteg att använda antibiotikan på kyckling och köttdjur för att de ska växa snabbare och industrin ska tjäna mer pengar. Kan inte annat än att hålla med. Han säger att man inom en snar framtid inte kommer att kunna genomföra cancerbehandlingar eller utföra operationer på grund av antibiotikaresistens.

Är det värt detta? Tänk er in i denna situation, är det värt att man inte ska kunna behandla sjuka människor för att man ska få äta billigt kött från djur som blivit uppfödda under vidriga omständigheter? Är billigt kött till middagen viktigare än din familjs hälsa?

När en talar om detta så brukar vegetarianer uttrycka sin rädsla för detta framtida senario. Köttätare brukar dock inte ens veta om det vilket i sig är illa. Det är köttätarna som orsakar det men hävdar att de inte ens känner till vad de orsakar. Sanning eller sticka huvudet i sanden? Är det inte dags att ni som äter kött tar ert ansvar? Det finns flera sätt att angripa detta, dels givetvis att dra ner på konsumtionen men även att välja det under omständigheterna bästa köttet och det är svenskt. Där är antibiotikaanvändningen åtminstone lägre än på många håll runt om i världen och djurskyddet är även bättre. Bojkotta kött från länder som inte tar miljö och hälsa på allvar! Det är allas ansvar.

Lämna ett svar

%d