Ingen olja på TGI Friday’s

Jag tycker inte om att tala om det som är dåligt utan vill helst fokusera på det som är positivt och tipsa om det. Så det kommer jag att göra här men måste först berätta om en mindre angenäm lunch jag erfarit. Detta för att hjälpa fler att tänka efter vad det är ni äter när ni går ut och vad vi tillsammans kan göra för att sätta press på restauranger att åtminstone ha en aning om vad de serverar sina gäster.

TGI Fridays är väl inte en restaurang man förknippar i första hand med gastronomisk matkompetens men att gå dit för att få en lunch i all enkelhet kan väl inte vara för mycket begärt? Det är ju ändå en restaurang. Men så lätt är det dessvärre inte. På menyn hittade jag en vegetarisk burgare vilket var trevligt men för att försäkra mig om att den verkligen var det så frågade jag om den var helt vegetarisk, även utan ägg och mjölk. Det visste inte personalen då rätten var ny. Vad hon dock visste var att den stektes tillsammans med kött så vill man inte ha köttsmak och köttflott på den så är det inte så bra alternativ… Ok, då frågade jag om det möjligen fanns något på menyn jag kunde äta? Jadå, de kunde ordna en pasta eller sallad. Jag svarade att det inte spelade någon roll, bara det var vegetariskt, påpekade igen att jag inte vill ha mjölk, ost eller ägg. Hon kom tillbaka och meddelade glatt att de kunde ordna en sallad, en stor sallad med mycket ingredienser så att den blir riktigt matig. Härligt!

Det visade sig inte vara så lätt dock. Först kom en sallad med fisk. De kom på sig själva innan de ställde tallriken på bordet och kom efter ett tag tillbaka med en annan. Denna gång med fårost. De tog ut den och efter ytterligare väntan – min lunchtid snart slut – fick jag in en ny sallad och denna gång utan animalier. Och inte så mycket annat heller, den bestod av ruccola, salladsblad och rå paprika. Och två (!) stycken coctailtomater. Hittade också ett par små bitar gurka i. Jag överdriver inte, detta var vad den innehåll. Galet tråkigt och inte vad jag kallar en matig sallad med mycket ingredienser precis. Smaklöst och torrt, dressing i en liten skål bredvid men den såg ut att innehålla ost och jag frågade då efter ingredienserna men det kunde de inte svara på. Jag upprepade min fråga flera gånger i olika sorters formulering för att försäkra mig om att vi inte missförstått varandra. Men det gick inte. De hade ingen aning om vad dressingarna innehöll och kunde inte läsa på någon förteckning, kanske fanns inte dunkarna kvar? Det gick hur som helst inte att få reda på vad dressingen innehöll. Efter att ha uteslutit det alternativet bad jag då om lite olja för att göra denna sallad något mer aptitlig men det gick inte för – håll i er nu – DE HADE INGEN OLJA PÅ RESTAURANGEN. Ok, en restaurang som inte har någon olja, vad säger det om ”matlagningen”? Någon mat lagas sannerligen inte, endast färdigköpta produkter där de inte ens haft vett att spara ingrediensförteckningen för att kunna meddela vad det innehåller? Sorgligt. 


Jag tänker direkt på Mats-Eric Nilssons bok Saltad Nota som tar upp den bristfälliga matlagningskonsten till förmån för färdigmat. Jag som är intresserad av att veta vad jag äter har genom åren sett denna tendens, den smyger sig fram när man frågar men de som inte har några allergier och inte heller utesluter någon sorts ingredienser kanske inte har märkt av detta lika tydligt.

Så detta handlar om att få er alla att tänka till, att visa intresse och ställa krav på restauranger. Om man betalar för mat så ska man väl ändå få något som är värt namnet på det man enligt menyn beställt? Jag fick nu peta i mig lite av denna sallad som knappt är värd att kallas måltid, snarare något man brukar servera till en huvudrätt. Salladsblad med paprikastimlor kan inte anses vara en huvudrätt, och det på bara några minuter på grund av att de förbrukat min lunchtid på massa annat. Sedan kom avslutningen i form av betalning, man kan ju tro att de borde bjuda på dessa blad eller åtminstone ge dem billigt i kombination med en ursäkt. Någon ursäkt fick jag inte men en liten rabatt efter att jag frågat. Jag behövde inte betala 139 kronor utan de kunde dra av lite, 99 kronor blev slutpriset. That’s it. Dyra salladsblad. I synnerhet som jag inte ens hade tid att äta upp dem. Sjukt dåligt!


Jag skulle vilja att alla – inte bara allergiker och vegetarianer – ställer frågor när de går på restauranger. Även allätare måste väl ändå vara intresserade av vad de stoppar i sig? Det kan i min värld inte vara ok att kalla sig restaurang och inte ha en aning om vad de serverar på grund av att de tydligen inte tillagar något själva. Då borde de gå ut med det tydligt så att alla vet vad de har att vänta. Tragiskt utveckling som bara vi restauranggäster kan vända genom att ställa frågor och krav. Gör det!

Jag skrev inledningsvis att jag vill ta upp positiva saker så jag avslutar med det istället. För ett tag sedan så öppnade den helvegetariska restaurangen The Green Room på Liseberg. Underbart initiativ där man lagar maten till buffén, inte häller upp färdigmat från dunk. Låter otroligt gott. 

Astrid och Aporna har också bidragit till ett mer vegetariskt utbud på restaurangfronten genom att öppna restaurangen Astrid och Apornas Spiseri där de enligt info kommer att servera ”klassiska snabbmatsrätter med en twist”. Den ligger förvisso i Köpenhamn men jag tycker ändå att det är goda nyheter, har vi tur så får Sverige också en så småningom. 

2 kommentarer på “Ingen olja på TGI Friday’s

  1. Fast att det är vegetariskt betyder ju bara att de inte har något kött, det du ville ha va ju veganskt? Om du hade sagt det hade det kanske blivit lättare för de att hålla koll?❤️

    • Nja, helt vegetariskt och även påpekat flertal gånger att det inte ska vara något som helst animaliskt, inte ”ens” mjölk eller ägg borde inte innebära några frågetecken. Och vad som är illa är ändå vilka ingredienser som finns – eller snarare inte finns på restaurangen. Vilket vittnar om hur lite mat som verkligen lagas där, att det är stor risk att det är stor del som köps in färdig. Brukar dock lägga till veganskt också för att verkligen vara tydlig men även – ingen mjölk och ägg. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: