Veganprat, snack av veganer

Pod blir ju bara alltmer populärt och alltfler startas, även av veganer. Jag har varit dålig på att ta mig tid att lyssna men nyfikenheten tog till slut kommandot över tiden. Så nu har jag tagit mig i kragen och lyssnat på podden Veganprat som är en podcast om djurrätt och att vara vegan. 

Det är syskonen Sara och Staffan Andersson som pratar veganism, djurrätt och vardagshändelser en gång i månaden. Och som vanligt när det handlar om mat eller synpunkter kring djurrätt så borde köttätare ta del av det. Men jag har svårt att tro att det är så många andra än vegetarianer och veganer som lyssnar. Å andra sidan peppande ibland då man som en lyssnare påpekade i ett av de senaste avsnitten, det är inte alltid så lätt. Lyssnaren påpekade att Sara och Staffan hela tiden säger att det är lätt att vara vegan men att hon inte höll med. Hemma där man själv styr men ute i samhället är det inte det och det kan jag vara benägen att hålla med om i vissa fall. Och då är det ju inte så dumt att få lite råd och tips på vägen gällande mat och hur man ska komma förbi hinder där. Planering var ordet, se till att ha köpt vegetariskt godis innan så kan du stå emot det som slängs fram av andra på jobbet. 
 
En återkommande punkt i programmen är ”så blev jag vegan” och det är roligt att höra hur olika händelser kan påverka människor till att ta steget till att förändra sitt leverne. I femte programmet berättar Alexandra hur hon blev vegan vilket jag tycker är starkt och bra, hon blev det när hon fick barn. Känslan över att få barn väcker så otroligt starka känslor, det vet alla som fått barn eller längtar efter att få barn, och att då tänka sig att kor utsätts för att bli fråntagna sina barn mitt i dessa starka moderskänslor blev för mycket. Hon blev sjuk när hon föreställde sig att skiljas från sitt barn efter födseln och förstod också processen av att amma och kunde inte acceptera att maskiner ska ta mjölken från korna istället för kalvarna. Hon vill inte vara en del av den grymheten mot djuren. Det är dessutom en bonus att det viktigaste man kan göra för klimatet är att bli vegan. 

I program nummer fyra talar man om sexuella övergrepp mot djur. De lägger fram det enkelt i och med att förbud mot sexuellt övergrepp på djur därmed borde innebära att svenska mjölkindustrin läggs ner. De beskriver hur det går till när kor insemineras för att avla fram kalvar. Jag tänker inte återge det här, ni får lyssna själva om ni vill ha detaljer. De avslutar beskrivningen med orden ”om inte det är sexuella övergrepp, vad är då sexuellt övergrepp?” Och jag håller med, låter vidrigt. Och om man sedan tänker på det som nämns i stycket innan om det känslomässigt barbariska i att skilja ko och kalv åt så är mjölkindustrin helt omöjlig att försvara. 

En annan intressant sak man tar upp i både program 14 och 15 är rasism inom djurrättsrörelsen. En tankeväckande infallsvinkel som sorgligt nog finns där och som jag inte har tänkt på tidigare. Man jämför t.ex. gallbjörnar med mjölkkor där det blev otroligt upprörda känslor när man uppmärksammade hur gallbjörnar har det medan det egentligen inte är så väldigt olikt mjölkkors vardag. Men det är inget som lyfts fram i debatten, det är vardag hos oss och tas för givet. Eller för många snarare så att man inte vet det, tänker inte på det, vill inte veta. Att vissa folkslag döms ut som barbarer för ett sätt att hantera sina djur när det egentligen inte skiljer så mycket från oss. 

Som sagt så borde allätare verkligen lyssna på den här typen av program för att lära sig lite om vad det är de är med och orsakar för att bli mer kunniga. Men även de som äter vegetariskt och tänker på vad människan orsakar djuren kan alltså få lite nya infallsvinklar och ta del av tips och tankar. Jag har nu betat av alla program på kort tid och kan därmed även säga att programmens kvalité har höjts, och det är väl inte så konstigt. Lite rostigt måste det väl få vara i början? Tycker ni bara blir bättre Sara och Staffan! Ser fram emot nästa program. Ni som inte lyssnat ännu, gör det. Och avslutningsvis så citerar jag syskonen: ”Om du inte är vegan, bli vegan”. 

Lämna ett svar

%d