Marknadsföring av mat – som var levande djur

Hur gör marknadsförarna för att få konsumenterna att vilja ha deras produkter? En film på Youtube har fått över 4,7 miljoner visningar berättar om hemligheterna bakom marknadsföring av mat. Det är marknadskonsulten Kate Cooper som ger oss en inblick i detta. 

Det inleds harmlöst med tips om enkla sätt som att ge produkten ny branding eller byta någon ingrediens etc. Rätt så självklara och enkla saker som alltid pågått och som vi alla känner till. Men hur är det med att komma runt fakta som väcker negativa känslor? Vilket det mesta inom djurindustrin gör. Även köttätare tycker ju att det är obehagligt att se bilder på djur inom industrin och vill inte veta hur illa det är. Be en köttätare titta på bilder eller en film med hur det ser ut och du kommer garanterat att få ett nej. De vill inte, trots att det är de själva som är med och bidrar till att det är så djuren har det genom att köpa produkter producerade på det viset. Och detta känner givetvis leverantörerna till. Så vad gör man?

Man använder sig av glättiga beskrivningar som ska få oss att tro att det inte alls är så illa. Cooper nämner exempel som ”Farm fresh”, ”100 natural” och ”Butchers choice”. Men stämmer det? Nej, det är inte så det är utan sanningen är ett mycket sämre jordbruk och djurhållning. 

Vad leverantörerna vet är att om man ser och vet hur djuren har det får det konsumenterna att må dåligt. Marknadsförarens jobb är att hitta sätt att få folk att känna att det ändå är bra. Genom att använda säljande beskrivningar, som alltså inte är direkt överensstämmande, och genom att anpassa bildmaterial så att det inte känns lika illa. Göra ritböcker till barn är ett sätt där man kan integrera en mysig familjekänsla som får barnen att fokusera på något rent och bra istället för hur de verkligen har det. När hon säger det visar hon kontrasten mellan bilderboken och hur det är på riktigt:

Verkar den här vara ”healthy and happy”?

Hur gör de då detta, hur kommer de undan med all denna grymhet som pågår? Det hemliga vapnet är DU. Man vill inte tänka på var köttet kommer ifrån och hur djuren haft det när man går på affären. Avslutningen är tydlig: Styrkan är systematisk grymhet i enorma proportioner och enda anledningen till att man kommer undan med det är tack vare att alla är förberedda att titta åt andra hållet. Det är du som konsument som väljer. Du väljer om du vill bidra till detta eller inte. 

Du avgör, titta åt andra hållet för att låta plågeriet pågå eller tycker du det är fel? Köp det då inte. Säg nej!

Du kan se hela filmen här:

2 kommentarer på “Marknadsföring av mat – som var levande djur

  1. Kanske skulle nämna att hon egentligen är en skådespelare, om jag har förstått det rätt, som spelar rollen som marknadsföringskonsult för att ge den här presentationen (även om det inte påverkar budskapet negativt så klart)

  2. Ja, absolut! Hade hon varit konsult hos en köttgrossist tex tror jag att detta är det säkraste sättet på hur man gör för att få sparken. 😉 Men upplägget är bra, det är enkelt sätt att få folk att tänka till. Vilket väl är just idén, inte bara knata på i gamla vanor, eller att bara vända bort blicken.

Lämna ett svar

%d