Vego – en bok som håller vad den lovar

Bakgurun och bloggaren Mattias Kristiansson har kommit ut med en ny bok. Vi har kunnat följa honom sedan bloggen Bake My Day som även resulterade i en bok med samma namn. Dock hade Kristiansson redan när den boken kom ut börjat gå över mer och mer till vegetariskt vilket kom att synas i hans andra blogg Vegoriket. Det fina med Vegoriket var förutom att bakverken som nu presenterades var vegetariska att han här även publicerade recept på maträtter. För då och då suktade han oss med att berätta om mat han lagat på Bake My Day men som aldrig fick utrymme med motiveringen att det var en renodlad bakblogg. Men nu så! Därifrån har nu steget tagits till att återigen ge ut en bok. Så glad man är för det!

Boken med det lite annorlunda omslaget – ingen mat utan författaren med titeln i en guldfärgad skylt över magen – är lite otippad. Titeln säger dock tydligt vad det är man får: Vego : vegansk mat för alla tillfällen. Och det lever den upp till.

Boken ger en mix av lite enklare och klassiska rätter som spaghetti bolognese, korvstroganoff och grytor till lite mer avancerade. Wokrätter med asiatiska smaker och ett mastodontrecept med amerikansk hamburgermeny ges och man kan knappast säga att detta är mat som man inte blir mätt på. Något som inbitna köttisar annars ofta hävdar, att man inte blir mätt på vegetarisk mat. Men det blir man om man inte inbillar sig att man ska knapra på ett salladsblad dagarna i ända.

I denna bok exemplifieras verkligen hur enkelt du kan veganisera mat, som exemplet med korvstroganoff. Vi äter det ofta och har gjort i många år. Har helt enkelt använt ett gammalt klassiskt recept men använder helt sonika vegetarisk korv. Och så kan man givetvis göra med det mesta. Ta växtmjölk istället för ko, sojaprotein istället för gris etc. Men man kan behöva råd för tillagning, kryddning etc och givetvis kan steget vara långt att göra en egen (vegetarisk) burgare. Vad som dock också kan upplevas som knepigt är pajer men det får man i flera varianter i boken, som italiensk, grönkål och färs.

Boken avslutas även med ett sötare kapitel med efterrätter och bakverk. Skam vore det väl annars när det gäller denna författare. Och här får man faktiskt några andra varianter än vad man är van vid i vegosammanhang. Cupcakes, småkakor och paj i all ära, men vad som är roligt att det finns med – i synnerhet för att omvända traditionella köttisar är sufflé och crème brûlée. Här finns de med utan animalier, härligt!

I boken kommer det med jämna mellanrum små texter om vegetariska insikter. Underhållande, träffsäkra och sakliga. Som hur enkelt det är att gå över till en vegetarisk kost. Man behöver inte vara utan en massa gott eller börja med någon helt ny sorts mat. Byt ut korv, mjölk mm till vegetariska alternativ. Och näringen då? Den går inte Kristiansson in på något nämnvärt, varför skulle han? I vilken annan kokbok med animalier gör man det? Men så fort det är vegetariskt så ska man tjata detta till leda. Förutom B12 så är det inte så mycket annat man behöver tänka på om man äter en allsidig (vegetarisk) kost. Sedan när tänkte någonsin köttätare på vilka vitaminer de får i sig? Aldrig tror jag, men precis som det påpekas så fyndigt här så förvandlas ofta personer runt omkring en till specialiserade nutritionister så snart ordet vegetarian nämnts. Något överdrivet kanske, men fråga vilken vego som helst, man får höra det till leda och i synnerhet när det gäller barn.

Förutom goda recept och fina bilder är det rent befriande att ta sig an denna bok. Att inte behöva tänka på hur du kan göra om recepten till vegetariska, trots att boken ger sken av att vara en vegetarisk kokbok. Här kastas en variation av bröd, sött, vardag och fest över en och allt håller vad det lovar. En bok helt perfekt för den som vill gå över till mer vegetarisk kost och förhoppningsvis få en positiv känsla av hur enkelt och gott det är. Och för oss som är vegetarianer har den ändå något att ge. Pajer och burgare kan man aldrig får för många tips på och framför allt så är det en variation där även t.ex. ”fisk” finns med. Något jag dock betackar mig, det som är för mycket likt djurrätter fixar jag inte men vet att många vill ha det. Vanans makt och den trygga igenkänningen, den får du med andra ord också i denna bok. Skaffa den!

 

4 kommentarer på “Vego – en bok som håller vad den lovar

  1. Wow, jättefin blogg som jag aldrig sett förut!! Nu måste jag ju lusläsa vartenda inlägg 🙂

  2. Bra bok, men liiiite för mycket ”köttersättning” för min smak. Gillar inte hel- och halvfabrikat. Smakar inte bra och tror inte det är nyttigt heller. Föredrar fräsch mat som man gör själv.

    • Ja, det är mycket sånt Eva. Alla gillar det inte, jag har haft väldigt svårt för det också tidigare men tycker att det är bra att det finns. För de som gillar köttiga produkter och annars inte skulle testa så mycket vegetariskt är det toppen.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: