Nej till kött. Go vegan!

Malou efter tio har denna vecka temat ”Nej till kött. Go vegan!”. Malou ska testa att äta vegankost i tre veckor och kommer denna vecka att ta upp detta ur olika aspekter. 

I premiärprogrammet igår var simmaren Lars Frölander med och berättade om hur han tidigare varit väldigt mycket sjuk men vilken skillnad det blev efter att han blivit vegan. Han blev mycket friskare och fick mycket mer energi. Han gjorde koständringen stegvis och började plocka bort komjölk, i och med den ändringen var det sista gången han behövde ha bihåleinflammation.

Recepttips fick man också i kombination med näringslära. Äter man en varierad kost är B12 det enda tillskott du behöver. Vintertid är D-vitamin bra att komplettera med, något som gäller även köttätare här uppe i mörka norr. På plats att servera recepten var Renée Voltaire som har ekologisk och vegetarisk inriktning på sin verksamhet. Hon påpekade direkt att hon inte är någon fuskvegan utan lagar all sin mat. Ett uttalande som fått kritik efteråt och som jag tycker är oerhört onödigt och översittaraktigt.

Bra genvägar

Jag har alltid lagat maten åt mina barn av anledningen att det inte funnits så mycket hjälpmedel, bullar och annat eller hur hon uttryckte det. Allätande familjer som förser sina barn med fiskpinnar, falukorv och färdigköttbullar vecka ut och vecka in får vad jag hört aldrig kritik för det eller ifrågasätts om barnen verkligen får i sig vad de behöver. Nu har det vegetariska utbudet formligen exploderat och det finns massor av färdiga produkter att välja på som korv, bullar, pålägg med mera.

Jag anser inte att det är vad man ska äta varje dag men åh så underbart det är att kunna få steka några vegbullar istället för att stå och göra egna ibland. Att de som äter dessa produkter ska behöva kallas fuskveganer tycker jag är extremt fånigt, i synnerhet när programmet hon är med i tar upp hur viktigt det är för miljö och hälsa att äta mer vegetariskt. Att äta vegetariskt innehållande en färdigprodukt ibland är ur dessa aspekter långt bättre än att ta en köttbit.

I dagens program kom föräldraaspekten fram då Nina Färdig och Kitty Jutbring var med. De talade förstås också om näringen och vikten av att barn måste få i sig alla viktiga näringsämnen. Återigen – det gäller ju alla barn, även allätare.

Kött inte mänsklig rättighet

De kom med flera superbra uttalanden, till exempel att ”om man visste hur det var skulle ingen vilja äta kött”. Så sant! Och att det inte är en mänsklig rättighet att få äta kött. Det går inte att orsaka så mycket lidande och belasta miljön så mycket som det gör att äta kött. Att äta vegankost är en vinst för alla, ur alla aspekter.

Och vad äter en barnfamilj då? Hur många gånger har inte jag fått den frågan? Otaliga… Och svaret är samma som de ger: man kan äta allt! Även småbarnsfamiljer som äter vegankost äter precis som de flesta, korvstroganoff och andra rätter som generellt är barns favoriter. Kitty påpekar att man inte måste äta som Voltaire med bara massa fröer och annat.

Hoppas på en bra fortsättning i resterande program. Inspirerande tips och idéer till alla som vill äta mer vegetariskt. Bra initiativ av Malou!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: