Fortsättning på Go vegan!

Tänkte dela med mig med lite info från dagens avsnitt av Malou efter tio som alltså har temat ”Nej till kött. Go vegan!” denna vecka. 

I dagens program var kocken Mattias Kristiansson på plats och bjöd på en massa god mat. Han inledde med att säga att han är en svennebananvegan, stor kontrast alltså till Voltaire som i tidigare avsnitt talade nedlåtande om ”fuskveganer”, dvs de som inte lagad all mat själva… Mattias lagar alltså ”vanlig” mat, som de flesta av oss äter och känner igen sig i – som svensk husmanskost. Något jag tror är viktigt att få fram för att få fler inbitna köttätare att våga testa vegetariskt. Om man verkligen gillar kött och den typen av mat är det bra att få fram att det finns många maträtter som är bastanta med mycket proteiner i. 

Gästerna i studion utbrast att de aldrig kunde tro att det var veganmat när de fick smaka. Mattias bjöd på en massa olika rätter som vid första anblick kunde uppfattas vara animaliska, t.ex. amerikan pancakes, fiskpinnar, schnitzel, snittar med kaviar, pasta med färssås, korvstroganoff… 

Varför ska man härma kötträtter? Frågan kommer så ofta. Men varför inte? Det är ju vad folk är vana vid och kan man ge personer som är övertygade om att man måste äta djur maträtter som de gillar, blir mätta på och inte ens reagerar på att de inte är animaliska, varför är det då fel? Det är nog det som behövs för att få fler att ändra sin kost. Personligen gillar jag det inte särskilt då det för mig mentalt är djur, det sitter fortfarande så starkt att jag har svårt att äta mat som liknar klassiska kötträtter. Om jag har någon egen relation till dem vill säga. Pasta carbonara t.ex. hade jag inte kommit i kontakt med förrän för några år sedan då familjen frågade efter det. Så jag lagade och det funkar fint för mig att äta, jag har ju inga referenser från det sedan tidigare. Recept på det finns här

Och så kom detta med protein upp igen. Malou har första dagarna proppat i sig bönor och gästen Arkan frågade som så många andra om man verkligen klarar sig, han tränar ju mycket? Ja! Även elitidrottare mår utmärkt på vegankost och det är snarast så att folk till vardags får i sig för mycket proteiner. Att man klarar sig även vid hård träning nämndes ju även i det inledande programmet

Vill du ha recepten på rätterna Mattias bjöd på så finns de i hans nyutgivna bok Vego : vegansk mat för alla tillfällen som recenserades här nyligen, rekommenderas varmt. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: