Mjölk, hälsosam eller hälsofarlig?

I spåren från LRFs stämning av Oatly går nu mjölkdebatten varm. Ganska snart efter stämningen kom svaret att domstolen avslår Svensk Mjölks begäran om ett interimistisk förbud och i samma veva kom även information om att LRF själva haft felaktig information på sin hemsida. De fick ta bort att de hävdade att Livsmedelsverket rekommenderade 5 deciliter mjölkkonsumtion per dag vilket de inte gör.

Idag har temperaturen på mjölkdebatten stigit rejält, det är nästan inte något medie som inte tagit upp nyheten om en ny studie som påvisar att mjölk inte alls är den hälsodryck som mjölkpropagandan har velat få oss att tro i alla år. Kvinnor och män som dricker mjölk löper ökad risk för frakturer, det finns ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet snarare tvärtom. Man tar till och med upp så starka ord som risk för förtida död. Jämfört med dem som drack mindre mjölk fann man att kvinnor som drack mer än tre glas mjölk per dag hade 93 procent ökad risk för tidigare död enligt studien. 

Så med braskande rubriker som ”Mjölk kan korta livet” har komjölken kanske fått sig en törn men det kommer att behövas mycket mer fakta om detta innan gemene mjökdrickare kommer att ändra sina vanor. Men detta tillsammans med debatten som tagit fart tack vare LRFs stämning så blir det förhoppningsvis några fler ögon som öppnas och kan få folk att tänka efter lite mer och inte bara traska på i invanda spår. 

Som förälder så kan man även addera gårdagens debattartikel och fundera vidare över hur animalisk kost påverkar våra små. Sex hälsodebattörer, läkare, elitidrottare, professorer m.fl. vill få oss att tänka på att det vi äter under uppväxten har stor betydelse för vår framtida hälsa. Många livsstilssjukdomar orsakas eller förvärras av övervikt och risk för övervikt är högre om man exponeras för stora mängder animaliskt protein under fosterstadiet (!). Man föreslår därför att varannan måltid i skolorna ska vara vegetarisk. Inte mig emot, men med tanke på de protester som kommit bara man viskat ”köttfri måndag” så känns det tyvärr orealistiskt idag. Men hade man för 30 år sedan sagt att det skulle vara rökförbud på restauranger hade väl folk skrattat ihjäl sig. Låt oss hoppas bara att det inte tar så lång tid innan man förstår det bästa för våra barn. 

Foto: Pål Allan /Arla Foods
 
Komjölk, bra eller dåligt? Bra är i alla fall att man börjar prata om det. Mjölkpropagandan kanske kan börja luckras upp. 

En kommentar på “Mjölk, hälsosam eller hälsofarlig?

  1. Pingback: Mjölk vs havre – countdown | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: