Schysst fiske

Att våra hav är allvarligt hotade pga det destruktiva fiske som sker är ingen nyhet. Under de senaste 100 åren har bestånden av fisk minskat med två tredjedelar. Ekosystem förändras och fisket orsakar att många fiskebestånd är nära utrotning. 

Greenpeace vill att vi uppmanar fiskeriminister Sven-Eril Bucht för att stå upp för schysst, småskaligt fiske då man i december beslutar i EU hur unionens kvoter ska fördelas. Detta är ett tillfälle då man kan gynna det småskaliga och mer skonsamma fisket istället för industritrålarna. 

Precis som med köttindustrin så tycker jag inte att detta borde pågå alls. Men med det faktum att fiske pågår, att människor inte de närmsta åren kommer att sluta äta djuren så anser jag för både miljön och djurens skull att det bästa är att stödja de alternativ som skadar minst. Drömmen är givetvis att fler ska vakna ur sitt karnismerade tillstånd och inse att vi inte behöver äta dessa varelser men där är vi som sagt inte ännu.

Tills vidare får vi kämpa mot den fruktansvärda hanteringen och om fler får vetskap om vad som verkligen pågår kanske fler inser det felaktiga i detta. Att det ens finns uttryck som ”fiska ner i näringskedjan” är galet. Det innebär att när stora rovfiskar högt upp i näringskedjan försvunnit pga överfiske så ger sig monsterbåtarna efter de mindre arterna som tidigare var ointressanta. Men det är vad som finns kvar… 

Om du är emot att detta sker kan du skriva på Greenpeace kampanj för att stödja ett schysstare fiske. Där kan du även läsa mer om hur fisket går till och om monsterbåtarna som förstör haven. 

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: