Recept på morotskaka, vegan

Morotskaka är en klassiker som hängt med i många år. Jag fick detta recept av en god vän för länge sedan och som sedan blivit en favorit jag tänkte dela med mig av.

Jag tycker om att baka och laga mat med morötter, rödbetor och äpplen. En skördekänsla, även om vi tyvärr inte kunnat skörda så mycket från vår balkong att vi håller oss flytande men en kan försöka få känslan ändå.

Recept:
1 dl grädde (jag använder iMat)
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
3 dl finrivna morötter
0,75 dl olja
Topping:
60 g mjukost
30 g margarin
2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form, ca 20 – 22 cm i diameter. Vispa grädde och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Tillsätt sedan morötter och olja. Rör så att allt blandas ordentligt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Känn med sticka som ska vara ren efter test. Låt svalna.

Vispa ihop ingredienserna till toppingen och bred ut över kakan när den har svalnat.


Ett recept som förhoppningstilltalar om man är vegan eller allergisk mot mjölk och ägg. Välj grädd- och smöralternativ som passar din smak och ev allergier, går givetvis med olika sorter. Vill man ha mjölkfri mjukost så finns förslagsvis ett par varianter från Astrid och Aporna, t.ex. Cream Cheezly. Mer om vegetabilisk ost finns här.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: