Recept på morotskaka, vegan

Morotskaka sedd från sidan, en bit är tagen

Morotskaka är en klassiker som hängt med i många år. Jag fick detta recept av en god vän för länge sedan, som jag har veganiserat och som sedan blivit en favorit jag tänkte dela med mig av.

Jag tycker om att baka och laga mat med morötter, rödbetor och äpplen. Lite av en skördekänsla, även om vi tyvärr inte kunnat skörda så mycket från vår balkong att vi håller oss flytande men en kan försöka få känslan ändå.

Recept:
1 dl grädde (jag använder iMat)
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
3 dl finrivna morötter
0,75 dl olja
Topping:
60 g mjukost
30 g margarin
2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form, cirka 20–22 cm i diameter. Vispa grädde och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Tillsätt sedan morötter och olja. Rör så att allt blandas ordentligt. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med sticka som ska vara ren efter test. Låt svalna.

Vispa ihop ingredienserna till toppingen och bred ut över kakan när den har svalnat.

Morotskaka sedd från sidan, en bit uppskuren på fat intill
Ett recept som förhoppningstilltalar om man är vegan eller allergisk mot mjölk och ägg. Välj grädd- och smöralternativ som passar din smak och eventuella allergier, det går givetvis bra med olika sorter. Vill en ha mjölkfri mjukost så finns förslagsvis ett par varianter från Astrid och Aporna och Oatly. Mer om vegetabilisk ost finns här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: