Är ekologiskt bättre för hälsan?

I veckan presenterade Råd & Rön ett test av russin, en produkt som med stundande juletid är högst aktuell. Många är vi som tar russinen för givna till glöggen och lussebullarna men dessa små sötsaker är lika självklara för många resten av året också. Jag tänker framför allt på barnfamiljer som så ofta har med sig ett russinpaket som extra energitillskott till sina små. 

Testet av russin visar att alla konventionellt odlade sorter innehåller flertalet bekämpningsmedel, även mögelgifter. Att de gör det är föga förvånande, vindruvor har tillsammans med bl.a. kaffe och bananer målats ut som några av de viktigaste produkterna att köpa ekologiska enligt Naturskyddsföreningen. Tidigare undersökningar har visat att russin har höga halter och det nya testet visar att läget fortfarande är illa. 

Men det finns en ljusning. Hälften av de testade russinsorterna var ekologiska och där fanns inga gifter alls, inte i någon av dem. Det är alltså en enorm skillnad på russin som är eko eller inte. Därför känns det sorgligt att man senaste veckan har fått ta del av en medial strid mellan parter som tvistar om huruvida eko är bra eller inte. Ekomotståndarna hävdar att eko varken är bättre för miljö eller den som äter samt att eko skulle leda till att skördarna minskar. Förespråkarna säger att minskningen är överdriven och om detta kan de lärde träta. Vad som dock blir väldigt tydligt vid tester som detta är att man slipper få i sig en enorm cocktail av gifter om man väljer att äta ekologiska produkter. Eko, giftfritt, som snarast borde vara det normala. Istället för att kalla obesprutad mat eko skulle all annan mat heta vad den är: besprutad. Giftig. 

Att man alls förespråkar en värld där gifter ska regera, där man vill att vi ska fortsätta med matproduktion där kemikalier får råda är anmärkningsvärt. Fråga vilket barn eller förälder som helst om de vill ha russin med eller utan gift i, vad tror ni svaret blir? Troligen entydigt utan, men tyvärr är det inte så enkelt i butiken. Tvärtom, ekomat är ofta dyrare än den giftiga motsvarigheten. Inte heller står det ”Giftiga russin” på dem vilket skulle göra det hela mycket tydligare. Hur vore det om all mat som innehåller gifter i de mängder som Råd & Röns test visat att russin gör skulle märkas med varning? Tyvärr tror jag inte att det är något vi någonsin kommer att få se. Vad som dock kan hända är att butiksinnehavare tar saken i egna händer och gör skyltningen tydligare i butik. Men det enkla buskapet här är: ni som inte vill äta mat bestående av en kemikaliecocktail, välj ekoprodukter. 

Med detta sagt borde väl inte valet vara så svårt. Cocktaileffekten som uppstår av alla de olika kemikalier och gifter vi får i oss via mat har vi inte sett slutet på ännu. Men allt tyder på att våra barn kommer att få problem. Missbildade könsorgan, diabetes, autism, cancer och problem att få barn är bara några av de följder som nämns i kemikaliernas spår. Kemikalier är farliga var för sig men konsekvenserna de medför när de blandas blir än större. Är det verkligen något vi önskar våra barn? 

Ekonomiska intressen styr vår värld till mångt och mycket men att låta gifterna ta över för att säkra så stora skördar som möjligt med mänsklighetens hälsa som insats känns knappast som en trygg och långsiktig plan. Att välja ett alternativ som talar för en bibehållen hälsa innebär detsamma för andra djur som lever här och varför skulle det då inte vara bra för vår miljö? Ett val som säger att vi bör fortsätta pumpa ut gifter kan omöjligt vara något annat än talat ur ett perspektiv som bara ser till kortsiktigt vinstintresse. Låt inte det få råda. Låt kommande generationers hälsa få göra det istället.

Urtekram och Änglamark ekologiska russin innehöll inga gifter och fick bäst resultat i testet.

En kommentar på “Är ekologiskt bättre för hälsan?

  1. Pingback: Slipp bekämpningsmedel med eko | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: