Odling av jätteräkor i Sverige

Ja, nu ska det bli verklighet. Om några veckor är det premiär för industriell odling av jätteräkor i Uppsala för att i sommar utökas med odling även i Bjuv. Tidigare har vi via en fin kampanj från Naturskyddsföreningen blivit uppmanade att bojkotta denna miljöbov, nu ska vi från annat håll uppmanas att äta den. Bakgrunden till uppmuntran om bojkott är grova miljöförstörande orsaker, något man hävdar inte kommer att ske i Sverige. Tvärtom, här kommer man att tillvarata matrester från matindustrin och odlade alger. 


Detta projekt motiveras med att vi måste hitta nya sätt att framställa mat för att täcka vårt matbehov. Men är detta verkligen rätt väg? Den mat som odlas idag räcker till om den används på rätt sätt, det hör man från Naturskyddsföreningen och andra miljöekonomer då och då. Även att vi bör gå över mer till vegetarisk kost för att miljön ska hålla. Vore det då inte vettigare att satsa på odlingar som främjar det? Bättre vore att satsa på vegetabiliska alternativ för att verkligen ta steget mot en mer hållbar matkonsumtion.

Det känns väldigt motsägelsefullt att man satsar på något som historiskt har orsakat stor miljöskada även om man nu har för avsikt att göra det på ett miljövänligare sätt. Att gå ut och säga till konsumenter att det nu är fritt fram att äta jätteräkor kommer sannolikt öka konsumtionen även av de miljöförkastliga. Att folk kommer att hålla koll på skillnaderna och ursprung känns inte sannolikt när det fortfarande finns de som inte är insatta i hur illa ställt det är med de gamla miljöförstörande odlingarna. 

Hållbara matvanor handlar om att äta mindre kött och mer proteiner från växtriket. Det finns massor av miljövänliga och fullgoda alternativ till animalier och vill man nyttja vattnets möjligheter är snarare alger något man borde ta vara på mer. Alger nämns även av Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden som ett intressant alternativ. Vegetariska alternativ tillsammans med en radikal minskning av matsvinnet skulle lösa problemet på ett mer effektfullt sätt än att lägga pengarna på animalisk odling. 

För att maten ska räcka till alla så krävs en ändring av våra matvanor och vår mathantering. Vegetariskt och ekologiskt bör vara grunden när det handlar om kost samtidigt som alla, konsumenter såväl som industrin, måste ta tillvara på maten. Den mat som finns tillgänglig idag borde givetvis användas till att mätta människor, inte slängas. Samma sak gäller det befängda i att odla enorma mänger sojabönor som går till utfodring av djur som föds upp för att mätta människor. Ett horribelt slöseri med resurser som samtidigt orsakar stor negativ belastning på miljön och lidande för djuren. Samma resursslöseri är det med de fiskodlingar som föds upp på fisk fångade i haven. 

Människan vill hävda att den är intelligentare än andra varelser på vår hårt belastade planet men när man tänker på hur galet man använder våra resurser så börjar man tvivla. Det är hög tid att vi börjar ta tillvara på de resurser som finns tillgängliga och lägger pengar och energi på de alternativ som är bäst för miljön. Och där är vegetabilier framtiden även om man via dessa odlingar har för avsikt att göra det på ett bra sätt. Detta genom att använda restvärmen från bassängerna, tillvarata matrester från industrin och därmed ta tillvara på resurser från flera håll i processen. Likväl är det motsägelsefullt, varför inte satsa på till exempel odling av hampa och ta krafttag mot matsvinnet?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: