Svensk algodling

Förra veckan fick vi veta att man startat odling av jätteräkor i Sverige. Vego Eco efterlyste då alternativ som torde vara bättre ur både miljö- och djurrättsligt perspektiv, t.ex. alger, vilket man glädjande nog kan läsa om idag. 

Vid Västkusten finns nu Sveriges första farm för alger. Där växer sockertång, kelp, som är en försöksodling där forskare på KTH ska undersöka om man kan plocka kemikalier, mat eller matingredienser direkt ur makroalger som finna naturligt i våra kustområden. Internationellt är odling av makroalger en storindustri och Japansk kelp är världens mest odlad art berättar Fredrik Gröndahl från KTH i reportaget. 

Alger är en utomordentlig källa till näringsämnen och den innehåller dessutom viktiga omega 3. Varför gå omvägen via fisken för att få i oss omega när man istället kan få det via alger? Endast 100 gram alger ger dagsbehovet av omega 3. Att man nu ser på möjligheten att ersätta fiskolja i omega 3-kapslar är ju fantastiskt bra. Utöver detta kan även algerna användas som biobränsle, biogas görs i idag av alger i Skåne på grund av att de innehåller tungmetaller och därmed är oätliga. Det är förstås tragiskt med föroreningar men bra att algerna ändå används. 

Förutom omega så innehåller alger även mycket mineraler, protein, och fibrer. Traditionellt så är alger säkert mest känt för svenskar i sushi och misosoppa men de går ju att använda i mycket mer än så, varför inte en sallad? Är du nyfiken på att börja laga mat med alger så hade Ica för en tid sedan en liten algguide

Alger har alltså många viktiga näringsegenskaper för människan och bidrar dessutom positivt till naturen då alger tar upp kväve och fosfor.  Hoppas att detta projekt faller väl ut och stimulerar fler vegetabiliska och miljövänliga odlingar. 

Wakame, bild från Icas algguide

Lämna ett svar

%d