Glutenfri bakning, en gedigen bakbok

Chokladtårta med körsbärsfyllning och glasyr, foto: Karolina Tegelaar, Kakboken.se


Förra året kom boken Stora boken om naturligt glutenfri bakning av Karolina Tegelaar ut. Det är den första boken helt utan gluten från förlaget Kakboken men långt ifrån den första allergianpassade. Före denna bok och gemensamt för samtliga är att alla recept är helt fria från ägg och mjölk.

Denna bok innehåller allt i bakväg och torde vara den största gåvan man kan tänka sig till en glutenallergiker. Att det inte har skrivits spaltmeter i media om denna bok är ett mysterium. Att förlaget inte har uppbackning av ett pr- och marknadsteam lär bidra men å andra sidan borde det snappas upp ändå att en bok som denna kommit ut på marknaden. Nu kastas det glas i stenhus så det står härliga till eftersom boken har över ett halvår på nacken och först nu recenseras här. Nyligen hänvisade jag med självklarhet till Vego Eco för recension av boken och döm om min förvåning när det inte fanns någon. Så det rättas till nu, bättre sent än aldrig.

Så till boken då som har utvecklats under fyra års tid och innehåller cirka 150 recept. Som nämndes inledningsvis; den har allt. Till att börja med en gedigen genomgång av massor glutenfria produkter och hur de används, vilken egenskap de främst har och hur man kan kombinera dessa. Bakningsmanual, tips för allergibakning, felsökning för den som stöter på problem och även inköpsställen och produkttips finns listade. 

Saffranskaka, foto Karolina Tegelaar, Kakboken.se


Väl förbi dessa väldigt nyttiga och för många lärorika sidor kommer man så till recepten. Och finns det något här man saknar så skulle jag gärna vilja veta vad det kan vara… Kapitelindelningen bjuder på bröd, mjuka kakor, muffins, tårtor, frosting, choklad, kakor och även konfekt. För de som är vana att förpassas till ett enda alternativ och av sämre kvalité måste detta framkalla lyckotårar.

Alla recept har tydliga instruktioner och ger ofta tips på alternativa ingredienser om man vill ha det och givetvis bild. Så vad sägs om semlor, kanelbullar, pannkaka, prinsesstårta, kladdkaka, chokladsnitt, dammsugare… Ja, ni fattar. De flesta klassiska bakverk man kan önska blandas upp med färglada verk som red velvet cupcakes och regnbågstårta. Något för alla minst sagt. 

Sammanfattningsvis kan inte denna bok ses som något annat än ett fullständigt måste för den som vill baka glutenfritt. Eftersom alla recept även är äggfria så har man även inkluderat fler allergiker till fikat. En eloge till detta lilla förlag som kämpat fram en så gedigen och väl genomarbetad bok.  

Semlor, foto Karolina Tegelaar, Kakboken.se
 
American pancakes, foto Karolina Tegelaar, Kakboken.se
 
Muffins med frukt och bär, foto Karolina Tegelaar, Kakboken.se
 

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: