Hotad och hatad av att ifrågasätta komjölk

Debattartikeln om mjölkproduktion från Vego Eco som publicerades på Metro Debatt förra veckan fick en replik från LRF. En replik som inte kan ses som mycket till svar direkt. Man pratar där om att mjölk innehåller näringsämnen vilket vi vet, det ifrågasattes inte. 

Vad jag tycker om svaret finns publicerat som en replik på Metro Debatt idag och har även kompletterat med lite info efter det första införandet här. Vad som inte fick plats att tillägga i dagens replik är att det tydligen är välbehövligt med en debatt om mjölk. Att tala ifrågasättande om komjölk innebär nämligen en risk för hot och anklagelser, vilket jag har fått motta via telefon förutom massa kommentarer som skrivs vilka kan vara väldigt elaka och personligt riktade. Oerhört tragiskt. Att ifrågasätta komjölksindustrin är uppenbarligen väldigt känsligt. Det fick jag erfara även förra gången då en artikel var införd på SVT Debatt. 

Det säger en del om hur bra mjöklobbyn lyckats med sitt arbete genom åren. Att man ska få skit och få höra både det ena och det andra, för att man tycker att en industri som har stor negativ påverkan på vår miljö inte ska subventioneras säger ju en del. Varför inte hålla sig till sakfrågan? Tack och lov har vi rätt att debattera i det här landet, men varför tar man då inte den möjligheten? Jag vill gärna lära mig mer och förstå argument men om inga argument framförs utan bara spott och spä, hur ska man då kunna förstå vad det är mjölkälskarna tycker är så bra eller viktigt med mjölken? Jag vill värna om miljön och får till svar att jag ska ge fan i någons mjölk, vad är det för argument? 

Nåja, så känsligt som det är att tala om mjölk så tolkar jag det inte på annat sätt än att det verkligen behöver göras mer. Samtidigt som jag blir trött av det. Trist att det ska bli aggressivt och personligt istället för att se på vilka lösningar som är bäst för vårt klimat. Hitta vägar till hållbara och nyttiga produkter. Men jag hoppas att vi ändå rör oss åt det hållet, sakta men säkert. 

 

4 kommentarer på “Hotad och hatad av att ifrågasätta komjölk

 1. Mjölkens vara eller icke vara är sannerligen en het potatis. Problemet är nog att folk har så svårt för att skilja på sak och person. När de känner sig personligt kränkta och hotade av att någon ifrågasätter deras ståndpunkt (d.v.s. att mjölk är nyttigt) slår de bakut och vill med alla medel tysta dem som trampar på deras heliga mark. Att ifrågasätta mjölken är att ifrågasätta deras hela existens.

  När jag jobbade närmare lantbruksnäringen bad jag nästintill om ursäkt för att jag är vegan, bara för att vara på den säkra sidan så att lantbrukarna inte skulle bli upprörda innan de lärde känna mig. Dock mötte jag ALDRIG någon hatisk eller ens ilsken person! Alla accepterade, respekterade, eftersom jag respekterade deras val – att äta kött och dricka mjölk. Så länge det finns folk som efterfrågar produkterna måste de ju produceras någonstans. Och jag ser hellre att det görs här, där vi har stora arealer marker som passar bra för bete och grovfoderproduktion, än i Nederländerna, där de har problem med för hög djurtäthet, näringsläckage och liknande.

  Lantbrukarna JAG träffade var ytterst måna om sina djur, ville dem väl, och var dessutom medvetna om de miljöproblem deras produktion faktiskt bidrog till. Jag tror inte att jag träffade ”ovanliga” lantbrukare. Snarare tvärtom. Felet ligger inte i lantbruksledet, utan i ”opinionen”, tror jag. Det är SÅ MÅNGA mjölkproducenter som lägger ner sin produktion, eftersom folk inte vill betala för mjölken – bönderna får det inte att gå runt rent ekonomiskt. Däremot vill alla dricka, äta och ”x vet vad” med mjölken. Bara den inte kostar någonting. För den ger ju starka ben (inte). Och den innehåller ju allt som behövs (inte). Och den är ju bra för miljön och produceras av glada betande kor i Bregottfabriken (SUCK!).

 2. Jag tror det ligger väldigt mycket i det du säger. Dels detta med sak och person. Flera av de hatiska kommentarer jag fått har grundat sig i just det tyvärr.
  Absolut, tror inte att någon från början blivit bonde med något ”ont uppsåt”. Tvärtom så finns det säkert de som själva är besvikna över utvecklingen. Reportage för en tid sedan som belyste mjölkbönders slit säger en del om hur mycket de sliter samtidigt som jag inte tror att de kan tycka att utvecklingen är sund.
  Tack för din input på detta och fin avslutning på ditt inlägg, tack! <3

 3. Mycket tråkigt att du fått ta emot hot. Hoppas att du kan hålla det på avstånd från dig och inte låter det påverka fin vardag för mycket.
  Själv äter jag mejeriprodukter, men har dragit ner något eftersom debatter som dessa fått mig att fundera lite mer kring konsumtionen av dessa varor. Det är bra att det kommer upp en diskussion som ger ett annat perspektiv. Sedan kan man välja att inte köpa argumenten, men då har man i alla fall uppmärksammats på att det finns andra synsätt i världen.
  stå på dig!

 4. Hej Matilda,
  Tack för din kommentar! 🙂 Precis vad jag också tänker, bra om man ändå kan tänka till kring ämnen och inte bara gå i gamla spår. Att prova ett alternativ skadar inte heller.

Lämna ett svar

%d