Ojämn kamp – Bikes vs Cars

Nu har filmen Bikes vs Cars haft biopremiär, en film som förhoppningsvis lyfter frågan om bilens makt över vårt samhälle. Den är regisserad av Fredrik Gertten som tidigare väckt debatt med filmen Bananas!* vars rättsliga påföljder resulterade i ytterligare en film, Big Boys Gone Bananas!*. Med denna bakgrund kan man inte ha annat än höga förväntningar på filmen.

From the short film The Invisible Bicycle Helmetby Fredrik Gertten, with Anna Haupt and Terese Alstin, Malmö, Sweden. Photo: Marek Wieser


De infrias rätt så väl, filmen ger en mängd fakta och insikt i bilindustrins maktställning. Grafiken i filmens inledning får med sina invävande trådar mig att tänka på sci-fi-filmen Lucy när Scarlett Johanssons Lucy förvandlas till överlägsen intelligens och tänker stilla att det är ungefär vad bilindustrin gjort bilen till, en överlägsen maktfaktor som styr vår vardag. Oavsett om vi har en bil eller inte så ligger den till grund för hur det är omkring oss och därmed styr vår vardag till mångt och mycket.

I 20-miljonersstaden Sao Paolo dödas en cyklist per vecka, en stad som har sju miljoner bilar rullande på gatorna och vars trafik skrämmer vilken hugad cyklist som helst. En cyklande invånare vi får följa i filmen undrar varför bussen är dyr men ändå dålig. En relevant fråga. I LA hade man innan bilindustrin satte sina klor i staden en av väldens bäst utvecklade kollektivtrafik. Sedan köptes spårvagnssystemet upp av bilindustrin, lades ner och idag består 70 procent av ytan av vägar och parkering. 

Med ett klimat som kräver att vi människor tar krafttag i utsläppsfrågan kan man tycka att det vore en självklarhet att kollektiv- samt cykeltrafik borde främjas. Men med bilindustrins makt så ser det alltså inte ut så. Den nämna nedläggningen av LAs kollektivtrafik är bara en del, en annan hur politiker fullständigt ignorerar den viktiga klimatfrågan till förmån för bilen. Vi får se Torontos politiker Rob Ford raljera över galenskapen att det ens finns cykelbanor i staden och allt han öser ur sig om cyklism tillsammans med människornas rätt till bilar skulle snarare kunna vara en dålig satir, ett klipp ur Beavis & Butt-head men det är på riktigt. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. När cykelbanor till slut målas över för att tas bort till en kostnad av 300 000 dollar börjar det sjunka in att det är en tragisk sanning och hoppet för mänskligheten får sig en rejäl törn. 

Bike aktivist protesting against the removal of the Jarvis bikelane, Toronto, Canada. Photo: Martin Reis


En annan som också har svårt att acceptera cyklisternas framfart är en taxichaufför i Köpenhamn som förfasar sig över deras utbredning och jämför dem med insekter som tar över stan. I den här staden är cyklisterna fler än vad de är i hela USA. Hur kommer det sig? Det hävdas att de främsta cykelstäderna i världen är Amsterdam och just Köpenhamn. Förklaringen kan enligt filmen ligga i att varken Nederländerna eller Danmark har en egen bilindustri. Jämfört med USA där bilindustrin i stort sett tagit över makten helt så verkar det inte särskilt långsökt. 

För vem sitter på pengarna? Oljebolag och bilindustri vill inget hellre än att vi fortsätter denna förödande utveckling. Dessa industrier toppar även lobbyinglistorna och hur många politiker som fastnat i deras nät är väl omöjligt att säga men att Merkel stoppade ett EU-beslut om hårdare avgaskrav efter miljonbidrag från BMW säger en del.  

Samma sak är det faktiskt gällande miljömärkningen för bilar som man skulle kunna tro är en vägledning om vilken bil som kan vara något mindre skadlig för miljön än en annan. Men märkningens stege grundar sig på vikten av fordonet vilket gör att en tung bil klassas som mer miljövänlig än vad den egentligen är jämfört med en liten bil som trots låga utsläpp alltså får sämre gradering. Hur kommer det sig? Jo, miljömärkningen är gjord av billobbyn…

Trots att man matas med alla dessa fakta så är det inte bara faktapumpande, filmen blir tidvis känslosam där man får inblick i cyklisters vardag i deras protestmarscher och målande av spökcyklar där vänner omkommit i trafiken. Filmen ska ha visats för regeringen i veckan och förhoppningsvis blev de berörda. Och fick några insikter. Låt oss hoppas att politiker kan plocka fram sitt förnuft och sin mänskliga sida och inte låta industrins lobbyister styra. Klimatet klarar inte det, vi måste satsa på mer hållbara alternativ. Se filmen för att vakna och inse vad det är som pågår om du inte redan är övertygad om att bilindustrin inte kan fortsätta sin framfart på detta sätt. 2012 fanns det 1 miljard bilar och med den utveckling som befaras så kommer det att vara 2 miljarder redan 2020. Hjälp till att sprida kunskapen om detta och se till så att denna utveckling inte sker. Då lär det inte finnas mycket till planet kvar till våra barn och barnbarn. 

En kommentar på “Ojämn kamp – Bikes vs Cars

  1. Pingback: Nyårskrönika 2015 | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: