Green Kitchen Travels

Pad Thai, Fotograf Johanna Frenkel

Nu är paret David Frenkiel och Luise Vindahl tillbaka med en vegetarisk kokbok, Green Kitchen Travels, med recept inspirerade från deras resor runt om i världen. ”Hälsosam vegetarisk mat från hela världen” som de själva beskriver den. Paret blev kända genom sin matblogg och gav för ett år sedan ut sin första bok Green Kitchen Stories.

En bok med recept inspirerade från världens alla hörn känns mycket lockande. Dofter och smaker tar en tillbaka till minnen från resor och att få njuta av det goda på hemmaplan är ju toppen. Till varje recept delar författarna med sig av en liten berättelse. Det kan vara minnen från där de från början åt maträtten eller tips kring råvarorna och alternativa ingredienser och tillagningssätt.

Trots en stor spännvidd på recepten så är de inte alls så krångliga som man skulle kunna befara. Kategoriindelningen är tämligen klassisk med frukost, sallader, soppor, middagar och desserter med mera. Många recept är helt vegetariska men ägg förekommer rätt så mycket. Även honung, till och med vid recept som nämns som helt veganska. En liten varning för det då de flesta veganer vad jag vet inte äter honung och olyckligt om någon slår upp denna bok och läser att honung är veganskt. För dig som vill äta helt vegetariskt så kan ägg ibland vara lite knepigt att byta ut och kan behöva lite tester beroende på vilken funktion de har i rätten men honung är enkelt. Jag brukar främst använda agave istället.

Personligen tilltalar de flesta recept mig men tyvärr inte mina barn. Att barn äter grönsaker bara de vänjer sig vid det från början är så långt ifrån sanningen man kan komma gällande mina. Det gör att kryddsättning och grönsaksfokuset i denna bok tyvärr inte går hem men som sagt, jag själv tilltalas av dem och håller tummarna för att mina barn snart växer ur sin grönsaksskräck. Som denna Sicilianska caponata t.ex. En underbar blandning av aubergine, paprika, tomater och kapris. Sicilian Caponata

Fotograf Johanna Frenkel

Många rätter känns igen även om man säkert inte lagar dem så ofta, och inte exakt på detta sätt så det känns som en uppfriskande bok. Bakad blomkål blandas med exotiska grytor, varma och kalla drycker och en avslutande del med sötsaker.

Det hälsosamma lyser igenom där mycket i boken är glutenfritt och naturligt sötat. En av de roligaste efterrätterna är deras tips om att på ett fiffigt sätt skära till en ananas för att förvandlas till vackra klubbor. Alltså inget recept egentligen utan mer ett bra tips på hur du går tillväga.

Vill man ha recept på lite nya rätter med internationell karaktär är detta en perfekt bok med sina fina, inspirerande bilder och varierade innehåll. Green Kitchen Travels

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: