Green Kitchen Stories

Den enormt populära bloggen Green Kitchen Stories lanserade nyligen en kokbok där de samlat sina mest populära recept. Det är över hundra olika sorters recept blandat med en hel del matnyttig information där vegetariska tips blandas med fantastiska bilder. 

De flesta som har intresse för vegetarisk mat känner nog redan till paret bakom boken, David Frenkiel och Luise Vindahl. Den förra vegetarian och den senare kostmedveten allätare. Dessa två förde sedan samman det bästa av respektive personers sidor och resultatet har man fått på bloggen i form av hälsomedveten, lakto-ovo-vegetarisk kost.

Green Kitchen Stories – Läckra vegetariska vardagsrecept är tjock och gedigen, tilltalande formgivning och som sagt fina bilder som verkligen väcker lust att testa recepten. Bokens del med varmrätter, som de kallar familjemiddagar i boken tycker jag var något skral, vi har lagat de flesta och tyvärr var det inte många som föll familjen i smaken men födde däremot idéer för att vidareutveckla recepten för just vår smak. Vad som däremot är största behållningen är alla tips kring råvaror som finns inför varje kapitel och ofta vid respektive recept. Personliga reflektioner från författarna blandat med fakta om näring och tillredning.

Laga efter säsong och att nyttja möjligheterna från skafferiets vrår kombineras fint och inledningen i boken med en bra genomgång av olika produkter och dess fördelar som oljor, nötter, bönor, vegetariska mjölkalternativ och gryner med mera är bra även för den som är van att laga vegetariskt. Man fastnar lätt i gamla vanor och får här påminnelser om så mycket mer än sina favoriter, möjlighet att upptäcka eller bli påmind om andra som passar lika bra i matlagningen. En variation är att föredra för näringsintaget, t.ex. innehåller oljor olika sammansättning av DHA etc.

Persiko- & portobelloburgare från kapitlet Familjemiddagar, fotograf Johanna Frenkel

Jag gillar att boken även innehåller tips för matiga frukostar och framför allt kapitlet ”Mat på väg” tycker jag är toppen nu till sommarens stundande picknicktid. Tips på goda rätter som lämpar sig för utflykter kan man aldrig få för många av. 

Förutom att en del recept innehåller ägg är boken vegetarisk, några av äggrecepten innehåller även tips på vad man kan ersätta ägg med. En eloge till författarna som däremot inte bara förespråkar växtmjölk utan även har med recept på hur du kan göra din egen nöt- eller havremjölk. 

En gedigen genomgång och alla tips kring fröer, nötter och annan vegetarisk info gör att jag tycker boken är att rekommendera, särskilt för dem som söker kunskap för att bli vegetarianer. Med sitt tilltalande utseende och personliga texter tror jag att allätare ska bli lockade att testa. Jag skulle dock till kommande bok – för det lär ju komma en uppföljare?! – önska en större del middagsrecept. För att få allätare att dra ner på köttkonsumtionen behövs det mer riktigt mättande huvudrätter. Och kanske att Davids gamla sida skulle kunna få komma fram lite, lite grann? För inte är det väl så fruktansvärt att äta pasta och (nyttigt) fett ibland? Men å andra sidan fin avslutande del med sötsaker och fika, man kan göra mycket gott utan att använda sig av oändliga mängder fett och socker. En bok att ge ”istället för en blomma” nästa gång du går hem till allätare?

Frenkiel, D - Green Kitchen Stories - 13055770

En kommentar på “Green Kitchen Stories

  1. Pingback: Green Kitchen Travels | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: