Köttguide – ät mindre kött

Ät mindre kött! Den enkla uppmaningen kom WWF med i samband med Köttguiden som presenterades igår. Där uppmanar man till att äta bättre kött och att använda guiden för kloka matval.

Guiden innehåller precis som Fiskguiden som givits ut några år märkning med rött, gult och grönt ljus. De utgår från fyra kategorier; klimat, biologisk, mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd. Alla kriterier vägs in i helhetsbedömningen som även tar upp viltkött, baljväxter, ägg och andra proteinkällor.

Förhoppningen är att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad. Genom att minska köttkonsumtionen och välja vegetabiliska proteinkällor kan man minska miljöpåverkan mycket. Rekommendationen är att halvera köttkonsumtionen till 500 gram per vecka och person. Detta behövs verkligen, sedan 1970-talet har konsumtionen fördubblats och maten står idag för en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck. Utsläppen från mat är cirka 1,8 ton per person och år varav 75 procent kommer från kött och mejeri.

Köttguiden finns att ladda ner som pdf eller app men även i tryckt form för den som så önskar. WWF-kottguiden_omslag

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: