Expansion för renare textilproduktion

Indiska arbetar som Vego Eco tidigare berättat om för att förbättra miljön kring textilindustrin. Nu har de via ett lyckat samarbete mellan offentlig och privat sektor fått ett pilotprojekt för renare textil att expandera till fler länder i Asien och Afrika. 

28 svenska textil- och läderföretag som tillsammans arbetar för en hållbar produktion via Stockholm International Water Institute, SIWI, styr produktionen mot en minskning av vatten, el och kemikalier. Genom att gå ihop så får givetvis arbetet större genomslag och detta är verkligen något fler borde ta fasta på. Samarbete för att effektivisera och förbättra på ett mer effektivt sätt samtidigt som detta givetvis tillför kompetens på fler plan via olika aktörer. Det är projektet Klimaträtt ett fint exempel på.

Pilotprojektet i Indien har medfört att man sparar 284 miljoner liter vatten och 402 ton kemikalier per år. Främsta orsaken till att man nått dessa resultat är tack vare kunskap. Rami Abdelrahman, projektledare på SIWI menar att mycket handlar om att förändra attityder vilket medför stora förändringar i miljörutiner och därmed har man nått långsiktiga vinster för miljö, företag, leverantörer och befolkning.

Resultaten har gjort att fabriker i en rad länder följer efter i en modell som matchar Sidaföretagens investeringar i bättre vattenhantering. Ju fler som följer efter och tar tag i detta problem desto bättre givetvis. Textilindistrin har en enorm påverkan på miljön som det är men med dessa nya sätt att arbeta finns hopp för att kunna närma sig en något mer hållbar produktion.

Som konsument är det inte enkelt att veta vilket plagg som är fördelaktigt att handla ur denna aspekt men vad som är väldigt enkelt att göra är naturligtvis att dra ner rejält på konsumtionen. Merparten av de plagg vi köper används endast ett fåtal gånger. Använd kläderna mer, hyr kläder och framför allt, släng dem inte. Ge dem vidare till andra, byt med kompisar eller lämna till insamlingar.

Vill du veta mer om arbetet kring utvecklingen inom industrin hittar du info om företagen som är med och dess arbete på STWI.

ssbx4wquhw2aaa4bgkscq

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: