Förbud att slänga mat

Frankrike tar ett rejält steg för att bidra till att stoppa matsvinnet. Nu inför de ett förbud för matbutiker att slänga överbliven mat.

Som Vego Eco tidigare har tipsat om så har Frankrike sedan tidigare satsat på kampanjer för att tillvarata mer av maten genom att sälja fula grönsaker och frukt som inte är perfekta till utseendet. Efterfrågan borde vara stor kan man tycka eftersom många klagar över höga matpriser. Trots detta finns inget liknande i Sverige.

Frankrike går alltså ännu längre nu genom att förbjuda att mat slängs på grund av passerat bäst före-datum eller skadad förpackning. Man ska istället ge bort den till behövande, komposteras eller göras om till djurföda. Slår detta väl ut så kommer man att halvera matsvinnet på tio år. Enligt beräkningar kostar svinnet miljardbelopp och utgör cirka 20 – 30 kilo per person och år.

Hoppas att detta faller väl ut och att fler tar efter. En del hävdar att myndigheter inte ska lägga sig i vad man gör, att man ska ta sitt eget ansvar men i vissa fall kan det behövas krafttag som dessa för att få till en förändring. En liten handling gör inte så stor skillnad, men när någon visar vägen och får andra att följa efter så kommer vi framåt. Detta är ett bra exempel på det Svante Axelsson påpekar i sin bok för miljön där han påpekar vikten av att någon tar initiativ för att förhoppningsvis få fler att följa efter.

Det finns mycket man kan göra, både som företag och privatperson, för att minska svinnet. Läs gärna Stoppa matsvinnet där det finns en del tips på vad man enkelt kan göra för en minskning.

5 kommentarer på “Förbud att slänga mat

  1. Pingback: Äntligen knasiga grönsaker | Vego Eco

  2. Pingback: Minska matsvinnet med knasiga grönsaker | Vego Eco

  3. Pingback: Willys skänker mat för att minska matsvinn | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: