Mjölkfritt Göteborg för miljön

Som presenterades tidigare i veckan så kommer festivalen Way Out West att gå vidare från sitt köttfria koncept till att även bli en mjölkfri festival. Nu vill havredrycksproducenten Oatly ta med Göteborg på tågtet och göra hela staden mjölkfri under 72 timmar.

Genom att göra festivalen mjölkfri besparar man planeten tonvis av utsläpp av växthusgaser och nu uppmuntras caféer i Göteborg att servera havrelatte under helgen för att bidra ytterligare till miljön. Anledningen till att man startar med utmaningen att byta ut komjölken under 72 timmar är för att få folk att testa, att byta vanor kan mötas av motstånd och då kan detta vara ett enkelt första steg säger Oatlys VD Toni Petersson.

Att konsumera havrebaserat alternativ till förmån för ko besparar klimatet mycket. Utsläppen går ned med 69 procent, landanvändningen med 79 procent och energianväningen minskar med 60 procent. Inte så lite alltså. Genom att skippa komjölken i kaffet eller pannkanan gör med andra ord stor skillnad för klimatet.

Som del i kampanjen lanseras 72hrs.se där alla som vill kan bidra genom att skriva under på att inte dricka mjölk under 72 timmar. Alla som går med kommer att få sitt namn listat på hemsidan och chans till tack på skärmar på festivalens område där man även kommer att få uppdateringar om hur mycket koldioxid- och växthusgasutsläpp som sparats tack vare alla som bidrar till detta.

Efter avslutad festival kommer de totala besparingarna att presenteras. Toni menar att det inte behöver vara så svårt, det är inte så mycket man ber om genom att låta komjölken vara några dagar för att delta i ett förändringsexperiment för att hjälpa planeten. Att detta skulle vara dåligt för bönderna håller han inte med om. Oatly stödjer svenskt lantbruk, alla produkter görs av en bas på svensk havre som odlas av svenska bönder.

Den 13 – 15 augusti är det dags för festival, välj vego och bidra till en mer hållbar framtid!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: