Äntligen knasiga grönsaker

Nu ska vi även i Sverige kunna köpa frukt och grönsaker som inte har perfekt form. Med kampanjen Det är insidan som räknas börjar Coop sälja varor med ratat utseende i utvalda butiker. 

Som Vego Eco tagit upp tidigare så säljer man i Frankrike produkter som sorterats bort till billigare pris, varor som annars skulle ha slängts. Detta land tog i maj ytterligare ett steg i kampen mot matsvinn genom att förbjuda matbutiker att slänga överbliven mat. Och nu är det dags för bättring på vår hemmaplan.

I december förra året hade inte svenska butiker några planer på att sälja bortsorterade grönsaker men nu blir det alltså ändring på det. Tillsammans med frukt och grönt-leverantören Everfresh planerar man att från och med vecka 44 sälja varor som annars sorteras bort till reducerat pris i utvalda butiker. Detta tillsammans med information om hur riktig frukt och grönt faktiskt ser ut och vad man kan göra för att minska matsvinnet. Knasiga frukter på Coop

Svinnet har stor miljöpåverkan och för att nå förändring krävs krafttag från producenter där 15 – 30 procent ratas i produktionsledet. Men även medvetenheten hos konsumenter behöver öka. Louise König, hållbarhetschef på Coop påpekar att man om man slänger en avokado samtidigt kastar 200 liter vatten. Att dessa mängder går åt är det nog inte många som tänker på. Enligt FNs livsmedelsorganisation FAO går det åt cirka 2 000 – 5 000 liter vatten per dag för att producera mat till en person. Att då slänga mat är ju vansinne. Förutom vatten tillkommer givetvis många andra miljöfaktorer som t.ex. transporter.

Härligt med detta initiativ. Coops pressavdelning kan i dagsläget inte uttala sig alls om vilka eller hur många städer och butiker som kommer att omfattas av samarbetet så vi får avvakta den informationen och hoppas på att det blir så omfattande som möjligt för att hålla nere svinnet. Vilken blir nästa livsmedelskedja att följa efter detta initiativ?

3 kommentarer på “Äntligen knasiga grönsaker

  1. Pingback: Minska matsvinnet med knasiga grönsaker | Vego Eco

  2. Pingback: Willys skänker mat för att minska matsvinn | Vego Eco

  3. Pingback: (Kli)mat-smart, att vara smart med mat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d