Vegan före 6

För ett par år sedan gav Mark Bittman ut boken VB6 – Eat Vegan Before 6:00 To lose weight and restore your health… For good. Detta efter att han på grund av hälsoskäl rekommenderades att lägga om sin kost. 

I senaste numret av Tara tar man upp detta i form av en artikel som nämner lite fakta kring Marks anledning till förändring tillsammans med några receptförslag. Ju fler som förstår vinsten av att gå över till en vegetarisk kost desto bättre, bra att det skrivs om detta.

VB6 går ut på att man äter 70 procent helt vegetarisk kost. Det gör man genom att utesluta animalier helt före klockan 18 för att sedan välja vad som helst senare på dygnet. Mark som led av övervikt och risk för följdsjukdomar åt sig frisk på 12 veckor. På denna tid gick han ner 13 kilo. Genom att bara utesluta animalier. Det säger en del om hur onyttigt det är för människor att äta animalisk kost.

Genom att testa att äta så här så upptäcker man förhoppningsvis hur enkelt, gott och mättande det är med vegetarisk kost. Din hälsa och vår miljö blir de stora vinnarna liksom djuren givetvis. Det är fantastiskt att man kan uppnå så stora hälsoförbättringar genom att bara utesluta animaliska ingredienser istället för att försöka sig på stränga bantningsprogram eller liknande, dessa som de flesta hävdar inte fungerar. Hur många gånger hör man inte folk säga att de ska banta men inte fixar det? Genom att äta vegetariskt behöver du inte försaka något, svälta dig utan kan äta dig riktigt mätt och även fika men ändå gå ner i vikt och förbättra hälsan. Fantastiskt, eller hur?!

Potatissallad Vego Eco

Vad jag kan reagera på är en formulering i artikeln i Tara, som jag inte vet kommer från dem själva eller är hämtad från boken, är gällande vad man får äta efter klockan 18. ”Därefter kan man äta en proteinrik middag”. Med detta syftar de alltså på animalier vilket är fånigt. Som om det inte finns proteinrika vegetabilier? Formuleringar som dessa är vad som gör att fördomar som att vegetarisk kost inte är proteinrik fortsätter att bestå men är alltså helt felaktigt.

Testa gärna detta upplägg om du känner att du behöver förbättra din hälsa eller gå ner i vikt. Eller bara ha en anledning till att testa fler vegetariska recept. Det är inte osannolikt att du sedan väljer även vegetarisk middag. Att äta enligt denna modell innebär mer vegetariskt än ”bara” köttfri måndag vilket även det är ett föredömligt sätt att bidra positivt till vår miljö. Ju fler som väljer vegetarisk kost desto bättre givetvis och oavsett hur ofta man väljer det i början så innebär det ändå en bra start. På alla sätt och vis: Miljö. Djur. Hälsa.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: