Hållbar entreprenörsanda

Tidigare i veckan talade kunde man höra Magnus Böcker, VD för SGX, börsen i Singapore sommarprata i Sommar i P1. Ett program med tal om valuta, börser och entreprenörsanda. Men även utveckling och miljö. 

Utveckling och miljö går hand i hand och ur ekonomiskt perspektiv så måste man om man tänker det minsta långsiktigt arbeta efter hållbara värderingar. Magnus påpekade att vi har begränsat med tid på oss för att ta tag i de utvecklingsfrågor som världen står inför. Helt klart är att vi inte oroar oss och gör tillräckligt för att komma till rätta med både jordens och människors hälsa. Dock upplever många oro och det finns inte anledning att spä på denna utan istället lyfta de möjligheter som står framför oss men givetvis inte glömma vårt eget ansvar. Vill man få hoppfull pepp så ska man om man inte redan gjort det lyssna på Johan Rockströms fantastiska sommarprat.

Det är spännande att se hur utvecklingen går framåt och hur nya vattenreningsmetoder kan hjälpa hundratals miljoner människor att få rent vatten. Inom energiområdet kommer det förnybara få en större plats och bidra till att vi får energi från säkra och miljövänliga källor. En viktig utveckling men det handlar även om konsumtionen. Den nämnde Magnus med den krassa summeringen att vi inte har resurser att förse alla med bilar, fossila bränslen eller proteiner i form av kött och fisk. ”Vi byggde upp vårt välstånd på premisser som inte håller för alla utan något måste till för att alla ska få vara med. Detta är dubbelt orättvist eftersom de som kommer att få betala mest är de som haft minst att göra med orsaken till våra problem.”

Att man alltså måste välja hållbara alternativ och gå över till vegetarisk kost borde ses som en självklarhet. Man arbetar för att skapa hållbara och jämlika lösningar fick vi höra, att utvecklingen inom hållbarhetsomställningen och alltfler investerare vet vilka frågor som behöver ställas inom detta område. Kan låta banalt men ställs inga frågor kan miljöbovarna fortsätta att slingra sig fram. Det går framåt men det är lång väg kvar.

Han berättade att han är med i DAC Diversity Action Committee där målet är att dubbla antalet kvinnor i bolagsstyrelser de närmsta fem åren. Det finns många som jobbar med detta men det är en som har avgörande ansvar för en långsiktig hållbar utveckling och det är börsen. Börsen måste forstäatta att öka kraven och kvalitén på företagen redovisar sin verksamhet så att det blir tydligt att de som inte bedriver långsiktigt hållbar verksamhet får det svårare att finansiera sin verksamhet. Om de gjort ett bra jobb ser man först längre fram men det ser positivt ut då det i juli i år togs ett stort steg då man beslutade om ett nytt ramverk för hur hållbara investeringar ska ske världen över. Låt oss hoppas att detta även sker på jämställdhetsfronten.

Gott ledarskap och viljan att ständigt göra något nytt leder långt. Magnus avslutade sitt program med en framtida uppmaning: ”I våra minnen var det kanske bättre förr men i verkligheten måste vi se till att det blir bättre framöver.” Låt oss göra det!

Sommar i P1

Bild: Magnus Böcker i Sommarstudion. Foto: Jonas Ekblom/Sveriges Radio

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: