Grisen – intelligent korv

Grisen som föda är en naturlig del för många. Fläskkött rent av trendigt och bacon en så självklar del av maten för många att de ibland glömmer var den ens kommer ifrån. 

Jens Linder har gjort en spaning in i en historisk betraktelse kring grisen där han börjar tidigt 1800-tal med myllrande horder av grisar. Genom hundratals år har grisen skött sig själv och inte låtit sig tämjas. Människan har enligt artikeln inte lyckats rå på grisen som har hög intelligens och faktiskt är väldigt lik människan. Den reagerar ungefär som oss på sjukdomar och mediciner och den som läst in sig på djuret vet att den är väldigt noga med att boa, hitta rätt boplats och iordningställa för sin avkomma. Som sedan tas om hand kärleksfullt. Precis som människan.

Men med industrialiseringens hjälp har människan tagit kommandot över grisen. Som påpekas i artikeln föds miljontals djur idag upp utan att någonsin få se dagens ljus. I våra butiker finns kött från grisar som plågats hela sina liv för att vi satt oss över dem. Att ta ifrån individer deras frihet och tvinga dem att göra något för vår egen vinnings skull – känns det igen från något annat? Slaveri kanske?

Intressant att DN tar upp en spaning som denna, hoppas att den lilla historielektionen fått någon att tänka till vid morgonkaffet och kanske valt något vegetariskt på grillen idag. Ett liv som gris är det väl ingen som önskar sig, varför ska man då orsaka dem det? Dessa djur som är så intelligenta och kärleksfulla. Mer tips om denna märkliga inställning till djurhållning finns i flera mycket läsvärda böcker, bl.a. om ”köttokrati” och den oerhört läsvärda Äta Djur.

En kommentar på “Grisen – intelligent korv

  1. Pingback: Grisen – det förtryckta djuret | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: