Önskas: fiskestopp av ål

I ett brev till EU:s fiske- och miljökommissionär framförs nu kravet på totalt fiskestopp av ål. Motiveringen är att vi står inför en utrotning.

Det är redan känt att ålen är starkt hotad och att det inte redan råder förbud är märkligt. Denna uråldriga art har närmast utplånats på kort tid. Sedan 1950-talet har antalet yngel minskat med 95 procent och att det trots detta pågår ålfiske är vansinne. Man vill nu att EU:s medlemsländer säkerställer vandringsvägar för ålen i alla Europas floder vilka i dag beräknas utgöra döden för 70 – 90 procent av ålarna. Detta när de passerar vattenkraftturbiner, inte minst i Sverige som har mycket vattenkraft.

Det har tjatats om det tidigare på Vego Eco och kan inte låta bli att göra det igen, vill du få bättre förståelse för ålen och vikten av dess överlevnad bör du läsa Tyst Hav. Du kan även stödja Naturskyddsföreningen som arbetar för dess överlevnad.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: