Friluftsmärken förorenar naturen

I somras genomförde Greenpeace expeditioner till tre kontinenter där man tog prover på snö och vatten. Samtliga av dessa prover visade sig innehålla kemikalierna PFAS och därmed kan man konstatera att kemikalierna har spridits till jordens mest avlägsna platser. 

Störst koncentration fanns i de schweiziska alperna, i Slovakien och i Italien vilket presenteras i rapporten Footprints in the snow och är jämförbara med tidigare prover från Tibet och Antarktis.

Kemikaliegruppen PFAS, per- och poly-fluorerade kemikalier används av många industrier och konsumentprodukter och inom friluftsindustrin för att ta fram kläder, skor och utrustningar som ska stöta bort vatten. ”Kemikalierna används i friluftsindustrin för att göra plagg vatten- och smutsavstötande. Nu måste friluftsindustrin ta sitt ansvar” säger Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace. Greenpeace prov

Kemikalierna sprids förutom vid tillverkning även när de tvättas eller när man rör sig med kläderna i naturen. När de väl hamnat i kretsloppet tar det upp till hundratals år för dem att brytas ner. Med spridning via vatten och vind kan de sedan kopplas till skador på djur och människors reproduktionsförmåga och orsaka cancer.

Företag som H&M, Fjällräven, Rotauf och Adidas har redan fasat ut dessa men stora friluftsmärken som North Face, Columbia, Patagonia och Mammut har ännu inte gjort det. Så dags för konsumentmakt igen, sätt press på friluftsindustrin som verkligen borde föregå som gott exempel för vår natur och miljös skull. Greenpeace provtagning

Lämna ett svar

%d