Mer vegetariskt restaurangutbud

Idag fick man mitt i denna mörka tid en glädjande sak att läsa om när man öppnade tidningen. DN uppmärksammar på flera sidor hur restauranger runt om i Stockholm börjat erbjuda mer vegetarisk kost.

Vegovärlden har gått bananas och delat hej vilt, med rätta. För äntligen händer det! Detta är ju vad man väntat på. Att i åratal blivit hänvisad till risotto, ingenting eller en grönsallad när man gått ut är inte extatiskt. Att man som kock inte kan erbjuda mer än så borde vara under yrkesstolthetens lägsta men så har det i många fall sett ut. Självklart har det funnits undantag men att det nu sker en större förändring är underbart.

Klimat- och hälsolarm ska inte behöva komma upp i de nivåer som de gjort för att detta ska ske kan man tycka men låt oss nu vara glada och se framåt. Tack vare detta är det fler som efterfrågar vegomat, inte bara de (förhållandevis få) som tidigare brydde sig om djurrätt, ansågs vara miljöfanatiker eller liknande. Nu vänder det!

När restauranger erbjuder vegetariskt som bas, där kött är tillbehör – vilket det rimligen borde vara, vi behöver inte trycka i oss de mängder som görs idag går automatiskt konsumtionen självklart ner rejält. Men det kan även påvisa för den köttvurmande att man blir mätt och äter gott ändå. Trots att köttet inte är huvudsaken.

Något annat som visat sig vara lyckosamt för att få ner konsumtionen är att placera köttet sist på buffébordet. Att låta annat ta plats innan gör att tallriken fylls på ett mer balanserat sätt där det automatiskt blir ett tillbehör, av gästen själv. Utan att man egentligen gjort något. Det är såna enkla, små saker alla borde införa. Det vore intressant att veta hur stor minskningen skulle bli om alla restauranger som erbjuder buffé gjorde den förändringen.

Heja alla de restauranger som äntligen insett detta! Några av dem är nämnda i artikeln, besök gärna någon av dem nästa gång du går ut och äter. Eller påpeka detta för andra som ännu inte kommit till insikt om detta ännu så att fler tar steget till att erbjuda mer bra, vegetarisk kost.

Hur ser det ut i din stad? Förhoppningsvis är detta något som börjar ske i alla städer, inte bara Stockholm. Malmö har gjort sig känd som bra vegostad genom åren men det finns förhoppningsvis många bra exempel.

Veganistan är en bra guide om du vill kolla in utbudet. Men även om du vill tipsa om vart det finns bra sådant, ju fler det är som tipsar och uppdaterar desto bättre underlag.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: