Hur mycket socker innehåller det vi äter och dricker?

Är du bekymrad över ditt sockerintag? Eller tänker du kanske inte på det alls? En del utesluter, andra har bara allmän ångest och vissa verkar inte veta att mycket av det vi äter innehåller socker.

När jag vid ett tillfälle var på en barnläkarmottagning såg jag hur man hade demonstrerat sockermängden i några vanliga frukostprodukter genom att bredvid förpackningarna ställa glas med det antal sockerbitar som sockerinnehållet i t.ex. juicen eller flingorna bredvid innehöll. Även om man känner till att de ofta är sockerstinna så är det onekligen lättare att ta in när man visuellt får ett gäng sockerbitar som visar det.

Detta är tanken bakom Change4Life Sugar Smart. Det är en app med ambitionen att få folk att bli mer sockersmärta, att bli mer medvetna om hur mycket socker som finns i produkterna vi konsumerar och minska intaget. Barn får i dag i sig på tok för mycket socker, enligt Suger Smart tre gånger mer än vad de bör.

Hur mycket socker är det i Cocoa Cola?

Appen är tänkt att både lära mer om hälsoaspekterna och få folk att bli mer uppmärksamma. Genom att enkelt bara scanna produkter för att få fram mängden socker de innehåller. Tanken är god, det visuella är effektivt, det gäller bara att man verkligen gör det. Många vill nog helst inte veta hur illa det är… Är detta något vi kommer att få se på svenska tro?

Scanna sockret

En kommentar på “Hur mycket socker innehåller det vi äter och dricker?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: