Vegansk kost mest miljövänlig

Att skippa animalier är en av de enklaste och mest effektiva saker vi kan göra för att vara snälla mot vårt klimat. Otaliga är de exempel på där kött är negativt, om alla blev veganer skulle växthusgasutsläppen från mat minska stort.

Forskning från Chalmers Tekniska Högskola visar att det kommer att bli svårt att nå klimatmålen om vi inte kraftigt förändrar våra matvanor. Detta är inget nytt men tål att upprepas. Forskarna vill nu att vi på allvar börjar koppla ihop våra matvanor med klimatmålen.

“Vi måste bryta mönstren hur vi ser på mat och på vår matkonsumtion. Börja äta annorlunda helt enkelt. Gör vi inte det blir det svårt att nå de internationella klimatmålen” menar Fredrik Hedenus i en intervju med SVT.

Vegansk kost mest klimatsmart

Ur kostsynpunkt är det alltså ställt utom allt tvivel att det är mest klimatsmart att äta vegansk kost och nötkött är det som är absolut sämst, det som orsakar mest växthusgasutsläpp.

Forskningen visar att vi i Sverige med dagens matvanor släpper ut 1,8 ton växthusgaser per person och år genom det vi äter. Skulle alla bli veganer istället skulle utsläppen från mat minska till nära en fjärdedel, 500 kilogram per person och år. Med en lakto-ovo vegetariansk diet, det vill säga om vi åt grönt, mejeriprodukter och ägg, skulle växthusgasutsläppen landa på 1,2 ton per person och år. Se denna från SVT som illustrerar det hela fint:

Att alla blir veganer över en natt är inte särskilt sannolikt men däremot kan alla bidra genom att minska sin animaliska konsumtion. Och sluta med nötkött är knappast en omöjlighet. Behöver du mer fakta för att bli motiverad? Siffrorna talar för sig själva:

Växtgasutsläpp per person och år:
Snitt i dag: 1 800 kg
Lakto-ovo-vegetarian: 1 200 kg
Vegan: 500 kg

Säger en del, eller hur? Så bara gört! Finns hur mycket gott som helst att välja som är ett klimatsmart val.

2 kommentarer på “Vegansk kost mest miljövänlig

  1. Pingback: Weekly read/W 4 – Green habits

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: