Hälsosamt med Vegorätt

I höstas fick vi veta det – äntligen skulle Sverige få sitt första vegetariska matprogram. Lyckan var stor bland många, som vi har längtat!

Att det dröjt men nu äntligen var på gång handlar inte bara om att ett gäng vegetarianer vill få känna sig inkluderade i public service utbud. Att äta vegansk kost är det mest klimatsmarta valet, denna vetskap tillsammans med att intresset för helt vetetarisk, eller vegansk kost ökar torde utgöra en utomordentlig grund för ett vegoprogram.

Burgare med majonnäs

Första programmet levererar grillrecept där man lagar “grym burgare” med majonnäs. Låter onyttigt men är det inte hälsar programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Burgarna görs på bland annat hirs vilket gör dem glutenfria. Man gör egen ketchup av soltorkade tomater, färska tomater, dadlar, olivolja och kryddor. En dröm för föräldrar till ketchuptokiga barn? Det är lättlagat men utseendet gör det tämligen omöjligt att få i mina barn denna, de skulle inte ens drömma om att ta den istället för den man är van vid från butik. Tragiskt men tyvärr så det är. Dock är den snabb att göra, bara mixa ihop så i brist på köpt variant om den är slut kanske det skulle gå?

Majonnäsen består av nötter, b-jäst och misopasta. En enkel anrättning som om den är god kan bli en seriös utmanare till den köpta. Miljövinkeln kommer fram här då man inte slänger något, vattnet från de blötlagda nötterna används till att vattna med.

Somrigt myspys

Så vad är det vi får? Det är solstänkt program där man grillar vegoburgare och rotfruktspaket på stranden. Vinden sveper hår och hattar och drickan kyls i havet. Strand, flyga drake, grilla på öppen eld, lägg till det yoga och hemmaodlade ingredienser. Mer rätt kan det väl inte bli? Ernst-feeling så det förslår. Men är det vad som får oss att laga vegetarisk kost?

Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. (foto- Mattias Ankrah)

Programledarna Karoline Jönsson & Elenore Bendel-Zahn. Foto: Mattias Ankrah

Visst måste matlagningsprogram innehålla lite mer än just bara själva matlagningen. Att laga och äta mat fylls med andra känslor och ska i mediala sammanhang dessutom tillfredsställa tittarna. Frågan är om det gör det här? Jag vill inget hellre än att fler ska laga mer vegetariskt och här görs det i vackert sommarlandskap med fina rätter. “Yogan gör att man stannar upp och kan göra medvetna val, se det vackra…”

Jo, det låter ju fint men skrämmer inte detta bort cirka alla de som vill laga mat, faktiskt snuddat vid tanken att laga lite vego istället för kött? Det görs pastej som man undrar vad man ska kalla, pastej låter ju så köttigt… Jo, men låt det vara så då, det säger ju en del om vad det är. Att säga det innebär ju att de allra flesta kan relatera till vilken typ av pålägg det är man gör.

Varför vego?

Jag tror många kan gilla programmet. De som är intresserade av en hälsosam livsstil, det är myspysigt och korrekt på alla vis. Men resten då? De flesta som äter eller funderar på att välja vego gör det inte för att det är hälsosamt. Det ska dock sägas att det inte finns någon stor Sifo-undesökning till grund för det uttalandet utan är endast den sammantagna respons jag fått genom åren vid de otaliga tillfällen jag möter folk som är intresserade av att laga vegetariskt. Då handlar det i första hand om miljön, andra hand djuren men även hälsa, då dock ur perspektivet slippa kemikalier, e-nummer, antibiotikakött etc. Och de som inte vill laga vego och sätter sig emot, vad är anledningen där? Då handlar det om invändningar som att det bara är grönsaker, man blir inte mätt, det är inte riktig mat som en tränande karl kan stå sig på. Och så vidare. Har tyvärr svårt att se att dessa personer blir omvända av att se utomhusyoga, grönkål i håret, glutenfritt bröd med örter från trädgården.

Men håll tummarna för att jag har fel! Eller att kommande program helt enkelt har en mycket mer matig inriktning. Burgare som i detta program är förvisso matigt och torde stilla även den mest köttsugne, så långt fint. Ett recept som utlovar bra yta, tillräckligt för att till och med gå att grilla. Det är bra, inte alla vegoburgare som fixar det. En poäng för det! Och passionen för det de gör i programmet finns ändå där, förhoppningsvis kommer den glädjen att lysa igenom och ge lite mat-Tina-feeling och få folk att vilja titta tack vare det. För maten kommer det säkert inte vara något fel på, låt det bara för allt i världen vara rätter som mättar och gjorda på ingredienser som inte skrämmer. En till poäng delas ut för att det håller vad det lovar: det är helt vegetariskt, inte några ägg eller mejeriprodukter så långt ögat kan nå. Lite honung ringlar förbi, men det är allt. 

Vegorätt har premiär tisdagen den 19 januari klockan 20.30 på SVT2 och SVT Play.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: