Walmart bygger världens största mjölkfabrik

Veckans Affärer rapporterar att Walmart planerar bygga ett av världens största mejerier i amerikanska delstaten Indiana. För den som känner till Walmarts lågprisidé är syftet med bygget inte så förvånande: att pressa produktionskostnaderna för att erbjuda kunderna ännu lägre priser.

Planen är att bygga ett mejeri i Fort Wayne i delstaten Indiana. Bygget ska inledas till sommaren och fabriken beräknas vara i drift nästa sommar. Detta innebär att rörelsekostnaderna minskar och besparingarna ska föras över till konsumenterna. Låter ju bra att det kommer dem till del men prisfokus och besparingsiver oroar onekligen ur djurrätts- och miljöperspektiv.

Kostnadsbesparingar och prispress

Företagets satsningar handlar främst om att minska kostnader och med detta mejeri som kommer bli ett av USA:s största och uppta enorma 23 000 kvadratmeter kommer att producera vanlig mjölk och chokladmjölk för omkring 600 Walmart-butiker.

Ständigt denna prispress och fokus på det. Om man nu som konsument tycker att komjölk är så viktigt livsmedel, då får man väl ändå se till att betala för det? Sedan 2014 har världsmarknadspriset på mjölk fallit och Walmarts nya stora mejeri följer den trend av storskalig mjölkproduktion man ser sprida sig för pressade priser. Veckans Affärer refererar till ett citat av Tony Airoso, vice chef för Walmarts avdelning för globala livsmedelsinköp som ser Walmarts mejeri som en trend som ses i hela världen: ”Den här anläggningen är ett exempel på hur vi alltid hittar sätt att effektivisera i leverantörskedjan för att kunna erbjuda låga priser varje dag.”

Satsa på alternativ

Det som man borde fokusera på är snarare hur man kan effektivisera och göra växtmjölkaternativ storskaliga. Om Walmart satsat på en sådan anläggning hade det inneburit stora fördelar för vår miljö. Mejeriprodukter är en av livsmedelbranschens stora problem ur klimatperspektiv och innebär dessutom stort lidande för djuren. Att man inte kommit längre i denna tanke 2016, längre bort från animalienormen, är sorgligt. Denna fabrik är ett hårt slag mot klimat och djur, tänk om – tänk rätt tack.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: