Hållbar restaurang med minskat matsvinn och bättre hälsa

Genom att servera vegetarisk kost kan man enkelt minska på klimatpåverkan. Att göra det på event och andra tillställningar innebär stor skillnad. Att även plocka in detta tänk på en restaurang innebär stora besparingar på miljön.

Men det handlar inte bara om det vegetariska, även mängden mat spelar roll. Att minska matsvinnet är en viktig faktor den också.

Jens Dolk från K-Märkt är en av de som vill bidra inom detta område. På ett seminarium om hållbara event berättade han om deras arbete att kombinera god mat med miljö och lönsamhet. Till exempel köper de mat på natten för att kunna köpa det som är bra och billigt just då. Detta gör att man minskar matsvinnet hos leverantörerna.

Nästa steg är att involvera gästen. Det har man gjort genom att låta gästerna betala för maten efter vikt. Man betalar för det man faktiskt äter, eller åtminstone tar för sig vilket uppmuntrar till att ta den mängd man själv vet med sig att man äter upp.

Som nämndes inledningsvis är det även vad man äter som spelar roll. Att äta mer grönt är bättre för både miljö och hälsa. Jens berättade om personer som inte förstod hur det kom sig att de gått ner i vikt “utan att de gjort något”. Jo, det hade de men utan att de tänkt på det. Detta då man i restaurangen fokuserar på de gröna ingredienserna och de animaliska som finns kommer sist på buffén. Det gör att man tar mycket mindre av dem och får en grönare kost vilket automatiskt gör att man får i sig mer mat som är bättre för hälsan.

Buffé_K-markt

Buffé på restaurang K-Märkt, fokus på det gröna och betalning efter mängden mat.

Detta rimmar precis med vad Miljödieten framhäver. Och ett bevis för att det verkligen är så att man visst blir mätt och mår utmärkt på en grön kost är att gästerna alltså inte märkte av sin förändring. De tänkte inte på att de gjort något vilket tyder på att det är invanda normer och vanor som gör att man tror att man behöver mycket animaliska ingredienser för att bli mätt och må bra. Det stämmer bevisligen inte.

Härligt, hoppas det sprider sig mer att servera mat på detta sätt. Jens vädjan till alla är att välja eko, vegetariskt och att tänka på miljön, både i industrin och privat. Sund vändjan, den håller vi med om, eller hur?

Lämna ett svar

%d