Lindex satsar på textilinsamling

Textilinsamling är ett bra sätt att gå mot cirkulär ekonomi och spara på  jordens resurser. Nu lanserar Lindex möjligheten för sina kunder att lämna textilier för återanvändning och återvinning i alla sina butiker i Sverige och Norge.

Lindex har tidigare varit del i återanvändning och återvinning av textil via sin samarbetspartner Myrorna. Sedan 2014 har de tagit emot textil i ett begränsat antal butiker men kommer nu att göra det i alla butiker i Sverige och Norge. Under hösten kommer initiativet även att lanseras i ett trettiotal butiker i Finland.

Återvinningen är en viktig del för att sluta materialkretsloppet. Varje år slängs det cirka åtta kilo textilier per person i Sverige. Genom att låta kunder ta till vara på gamla textiler kan denna siffra minska och den långsiktiga målsättningen är att sluta materialkretsloppet och använda konsumentåtervunna fibrer i produktionen. På det viset minskas behovet av ny råvara.

I dagsläget säljs de insamlade textilierna genom försäljning i Myrornas butiker eller på en utländsk marknad. Men det sker även återvinning genom att låta de bli en del i nya produkter, till exempel putstrasor till industrin eller isoleringsmateriel.

”Samarbetet ger oss möjlighet att nå nya givare och går hand i hand med vår ambition att öka återanvändningen och göra det lättare för givarna att skänka textilierna istället för att slänga dem i hushållsoporna. Dessutom bidrar samarbetet med Lindex till att vi gör ett större överskott som går till socialt arbete för människor i behov av stöd och hjälp i Sverige”, säger Emma Enebog, Hållbarhetschef på Myrorna.

Så släng inte textilier, lämna in dem. Även H&M och Indiska har återvinningsmöjligheter i sina butiker så det är numer tämligen lättillgängligt att göra sig av med gamla kläder. Lämna även dina slitna saker, inte bara de “fina” kläderna. Och är det så att du gör dig av med “fina” kläder är det hög tid att tänka på hur du konsumerar. Läs gärna mer om textilåtervinning och att “kurera garderoben” från ett seminarium om cirkulär ekonomi här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: