Användningen av antibiotika till djur ökar – förbjud den!

Bild på kor i tät rad med huvudena utstuckna genom järnräcken. Alla har nummermärkning i varje öra.

När Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA presenterar ny statistik över användningen av antibiotika till djur konstateras att den ökar inom EU. Några länder utmärker sig särskilt.

Cypern, Italien och Ungern är storanvändare men de minskar faktiskt något. Men från väldigt höga nivåer. Det är skrämmande läsning där Polen ökar tillsammans med Portugal, de precis som Spanien från redan mycket höga nivåer.

I Polen har det tidigare rapporterats om en maffialiknande hantering av illegal antibiotika som gör en riktigt rädd. Enda ljusningen att klamra sig fast vid är Nederländerna där åtgärder gjort att användningen gått ner med över 40 procent. Från höga nivåer så det är fortfarande illa men dock en positiv sak som borde kunna fungera som exempel för andra länder.

I DN uppmanar Margaret Chan, chef för WHO, konsumenter att välja antibiotikafria produkter. Bra uppmaning men problematiskt att låta en industri bete sig på detta förkastliga sätt och sedan lägga ansvaret på konsumenten. Konsumentansvar bör finnas till viss del men här måste det in reglering för denna vidriga hantering.

Förbjud den systematiska användningen! Då behöver inte konsumenterna fundera på detta mer. Djurindustrin skulle även tvingas till en mer human djurhållning, det är på grund av de fruktansvärda förhållanden de idag föds upp under som gör att antibiotikan används på det vis den gör idag.

Med rådande klimatproblematik där djurindustrin är en av de största bovanra borde mer krut läggas på att inte bara se till att få bort antibiotikaanvändningen utan även ställa om till vegetabiliskt jordbruk. Detta skulle göra gott på så många sätt. Vilken politiker är modig nog att driva dessa frågor hårdare än att påpeka att användningen av antibiotika bör minska?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: