Imorgon, lösningsorienterad film om vårt klimat

Odlingsåker i cirkelformat med en person som sitter på huk vid en planta

Vi påverkar vårt klimat negativt och tar av jordens reserver. Att vi behöver hitta åtgärder snarare än informeras om att något inte står rätt till torde vara klart. Nu kommer Imorgon till Sverige, en film som uppmanar oss att ta tag i våra miljöproblem istället för att se dem som något avlägset hot.

Filmen har vunnit César Awards pris för bästa dokumentärfilm och i hemlandet Frankrike har den lockat över en miljon biobesökare. Att istället för att visa ”det värsta som kan hända”-scenarion så är lösningar något som lockar. Och visst är det mer uppmuntrande.

I denna dokumentär och miljö och hållbar utveckling möter vi människor från hela världen som själva satsat på lösningar, förslag och åtgärder. Med olika rubriksättning följer filmen områden som påverkar klimatet i stor utsträckning; lantbruk, energi, ekonomi, demokrati och utbildning.

Vi börjar i lantbruket där det framkommer vilken enorm klimatbov animalieindustrin är. Därför är oerhört provocerande att efter en kort inledning som satt fingret på hur illa det är ställt med vårt klimat presenteras inför det att teamet ska flyga kors och tvärs för att finna inspiration, ätandes kött. Ingav inget vidare förtroende, tack och lov dras en snabbt in i handlingen och förstår att de vill väl. Men onödigt är det. Det börjar väl hos en själv?

Den “movement” som vi får se handlar om att ta över sin egen livsmedelsproduktion i större utsträckning och då det gröna spåret. Trädgårdar och gröna stigar anläggs och både människa och planet mår bättre.

Vi möter människor som tröttnat på skadeverkningar och tagit saken i egna händer. Insikter levereras så totalt öppet att en kan undra hur det kommer sig att vi hamnat i den här situationen när det är så solklart att vi lever fel. Ett lejon får exemplifiera dumheten i hur människan utarmar naturen där lejonet äter det den behöver, sen är det bra. Den dödar inte massor av ytterligare djur om den inte är hungrig bara för att lägga på hög, äta sig mätt mätt eller sälja dyrt till något annat lejon…

Det är som sagt lösningsorienterat, bakgrund och insikter dukar upp förslag på lösningar där lokal valuta är en för ekonomin som borgar för fler jobb och människors möjlighet till egen påverkan vilken osökt för vidare till demokrati och utbildning som hänger så nära ihop.

Filmen är en paketering av klimatproblemens lösningar, en faktabok i rörligt format som borde vara som en gedigen godispåse för lärare att plocka ur. Att inte använda denna i skolundervisning vore ett slöseri utan dess like. Även om hela världen inte kan ställas om enligt filmens lösningsinriktning så är det en synnerligen bra start till förståelse och diskussioner för ekonomi, klimat och demokrati.

Filmen synliggör så väl hur värderingsfrågor hänger samman med detta. En intressant film som handlar om en av vårt tids nu viktigaste frågor och du känner dig hoppfull och inspirerad efter att ha sett den. Förståelsen och önskan om att bidra känns självklar, att det till mångt och mycket handlar om elementära saker som demokrati och utbildning för att vi ska nå hållbarhet är tydligt. Och det börjar hos en själv. Säger det igen, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Till exempel att se denna film, det kommer ge er mycket.filmaffisch-imorgon

Imorgon har biopremiär den 14 oktober 2016.

En kommentar på “Imorgon, lösningsorienterad film om vårt klimat

  1. Pingback: Before the Flood | Vego Eco

Lämna ett svar

%d