Första hjälpen vid matbordet

Känner du oro eller rent av vanmakt inför dina barns näringsintag och brist på matintresse?

För att lugna och hjälpa de som känner så har Sara Ask givit ut boken Första hjälpen vid matbordet. Sara har tidigare givit ut Mera vego: mat för hela familjen och går nu utanför receptboksformatet och fokuserar på själva ätandet.

Boken ger en guidning från bäbisålder om konsten att lära sig äta till lite större barn och dess trilskande. Däremellan blandas allt med fakta om näringsinnehåll, tillväxtkurvor och rädslor kring mat. Rädslor som ofta från föräldrars håll handlar om brist på näring till barnet1.

Boken kan säkert fungera lugnande och informationsupplysande för den orolige småbarnsföräldern. Bondförnuftsråd som att inte tvinga barn att äta någon viss ingrediens utan att istället utgå från konstaterandet att barn gör som vuxna gör och inte vad de säger.

Boken är en vänlig pepp och klapp på axeln till alla de hårt kämpande föräldrar som så gärna vill göra sitt bästa för sina barn där det påpekas att barn som “äter ingenting” oftast är fullt tillräckligt.

Tacomodellen rekommenderas och detta känner nog de flesta som har barn igen, blandningar som grytor kan vara lite besvärligt att få i dem medan samma ingredienser uppdelade på en tallrik i olika små högar kan fungera bättre.

Fakta där det presenteras både recept och info om källor till vitaminer och mineraler finns med och även sidor om “larm” som kommer som en bör undvika. Och när en ska söka hjälp. Boken handlar om “normalt krångel”, barns faser men det ges även exempel på allergier, förstoppning och andra kroppsliga eller psykologiska orsaker att hålla koll på.

forsta-hjalpen-vid-matbordet-sara-ask

Boken är en liten lättsmält handbok där tips om att ge bra förutsättningar kring måltiden med bra matmiljö, tydliga rollfördelningar och uppmaningen att strunta i press, mutor och andra typer av lock och hot för att få barnen att äta. Låta saker ha sin gång helt enkelt.

Och hur är det nu med de så ofta ratade grönsakerna? Forskare har konstaterat att barn i 1-årsåldern är mindre benägna att ta färska örter än döda ting om det lades framför den. Det kan enligt forskarna tala för att de har en inbyggd skepsis mot gröna växter…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: